Бiзнес
14 Вересня 2021
1 715

Цунамі талантів: На ринку праці справжній бум

Але це не означає, що знайти нову роботу буде легко: шість порад від експертів

Пандемія настільки змінила підходи до роботи, що, можливо, надихнула вас переосмислити пріоритети між працею та особистим життям. Може бути, ви усвідомили, що перегоріли, що робота з дому — ідеальна для вас, або що вам просто не подобається нинішня посада. Коли стало більш-менш ясно, як ми будемо жити після пандемії, багатьом захочеться почати це нове життя з нової роботи. Ми розглянемо світовий ринок, що дасть нам не аби який досвід.

Сьогодні так багато людей шукають роботу, що фахівці з працевлаштування називають очікуване після пандемії перетасування вакансій “цунамі талантів”. Згідно з опитуванням Prudential, проведеним у березні 2021 року понад чверть працівників планували шукати нове місце після пандемії. За даними іншого дослідження, змінити роботу готова більша частина опитаних. І, схоже, це реалізується на практиці — Бюро статистики праці повідомило, що 3,6 млн співробітників звільнилися в травні 2021 року.

Якщо під час пандемії компанія ставила прибуток вище людей, або криза змусила вас засумніватися в її місії та цінності, можливо, ви готові покинути це токсичне середовище. Або хочете більш гнучкий графік, вищу зарплату, можливості для просування в кар’єрі.

За даними Бюро статистики праці, зараз є більше робочих місць, ніж до пандемії, але це не означає, що знайти роботу легко. Компанії як й раніше вибагливі, і може знадобитися час, щоб знайти — і отримати — те, що відповідає вашим бажанням і потребам. Ось кілька порад, як виділитися на фоні масового рокірування.

1. Будьте готові пояснити, чому ви шукаєте нову роботу

“Чому ви шукаєте нову роботу?” — питання, яке ви, ймовірно, чули на минулих співбесідах. З великою часткою ймовірності воно буде поставлене і під час нових інтерв’ю, оскільки роботодавці шукають працівників, які найкраще підходять для роботи в постпандемію.

Якщо ви заздалегідь обдумаєте аргументи, то не просто підготуватися до цього питання, але й самі будете знати, що робите усвідомлений крок, а не просто стрибаєте на підніжку поїзда, каже засновник компанії з професійного розвитку Manifest Yourself Кімберлі Каммінгс.

“Якщо вас звільнили або відправили в неоплачувану відпустку, просто скажіть про це”, — говорить Каммінгс, яка допомагає своїм клієнтам у пошуках роботи, поки пандемія вщухає.

Будьте чесними, але позитивними, щодо інших причин. Поясніть, що вам потрібен більш гнучкий графік, що краще за все ви працюєте з дому, що прагнете використовувати навички, які відточували, відповідно до своїх переконань. Розкажіть, що хочете насолоджуватися роботою і бути зануреними в неї — просто постарайтеся зв’язати свої міркування з посадою та організацією, де ви проходите співбесіду.

Відповідь на це питання — можливість продемонструвати, наскільки добре ви вивчили організацію. Поясніть, наприклад, чому місія компанії збігається із захопленнями, які ви заново відкрили для себе під час пандемії, чи що їх політика щодо працюючих батьків ідеально підходить вашій родині.

За словами Каммінгс, важливо заздалегідь якомога більше дізнатися про потенційного роботодавця, щоб переконатися, що він вам підходить. І коли ви продемонструєте на співбесіді, що витратили час і зусилля, щоб вивчити компанію, і обдумали, куди подаєте заявку, це допоможе виділитися серед конкурентів.

2. Використовуйте зв’язки для отримання інсайдерської інформації

Використання існуючої мережі, що складається із сім’ї, друзів і колишніх колег, допоможе стати помітніше в конкурентному середовищі. Будь-які рекомендації, ідеї або інсайдерська інформація, які ви можете зібрати, допоможуть зрозуміти, які питання ставити під час співбесіди і які навички підкреслювати.

За словами Каммінгс, у неформальних бесідах можна отримати інформацію про те, як працювати в компанії та чи підходить вона вам. Що більше ви знаєте, то краще можете показати, наскільки раді приєднатися до компанії, що залишить незабутнє враження.

Також використовуйте наші зв’язки, щоб розширити контакти. “Мені подобається, коли мої клієнти запитують своїх знайомих наприкінці будь-якої розмови: “Чи знаєте ви когось, з ким, на вашу думку, мені було б корисно поспілкуватися? Чи не могли б ви мене уявити?”, — каже Каммінгс. Потім запросіть нового знайомого на 15-хвилинну зустріч, щоб представитися та поставити питання. Після стількох місяців ізоляції люди особливо раді поговорити й, можливо, з великим задоволенням допоможуть вам із переходом на іншу роботу.

“Нарощуйте контакти, навіть якщо ви ще не зовсім готові до зміни роботи або вже знайшли нову. Ніколи не знаєш, до чого це може призвести”, — говорить генеральний директор консалтингової фірми Сюзан Ашер. Приєднуйтесь до віртуальних мережевих заходів або зустрічайтеся особисто, якщо готові до цього. Спілкуйтеся в LinkedIn з людьми, які працюють у вашій сфері.

3. Адаптуйте резюме і заявку до конкретного моменту

Ви, напевно, вже знаєте, що подавати одне й те саме резюме на всі вакансії — не найкращий крок. Правильніше буде замінити або переформулювати навички, досягнення і минулі посади, які ви включаєте в резюме в залежності від вакансії. Це показує, що ви знаєте про бажану посаду та компанію, і привертає увагу до вашої заявки. Сьогодні вам теж потрібно адаптувати все до поточного моменту.

Чи з’явився у вас новий навик за час пандемії, чи відвідували ви заняття або брали на себе нові обов’язки у зв’язку з реструктуризацією компанії або зміною стратегії? Чи допомогли ви своїй команді досягти або перевершити поставлені цілі під час кризи? Якщо так, додайте це у своє резюме і профіль LinkedIn.

А в супровідному листі коротко розкажіть, як пандемія вплинула на ваші кар’єрні цілі або спонукала шукати роботу, краще відповідно захопленням.

Всі ці деталі показують, що ви можете бути незалежними, вчитися протягом усього життя, а також здатні адекватно себе оцінювати, змінювати підхід до праці та міркувати — тобто всі ті якості, які зараз шукають рекрутери.

4. Підготуйтеся відповідати на питання, пов’язані з пандемією

Роботодавці хочуть зрозуміти, як ви справлялися під час пандемії і як адаптувалися до змін. Не лякайтеся цих питань.

Будьте готові розповісти про те, що нового ви дізналися про себе, і про те, як швидко пристосовуєтеся до нових ситуацій і справляєтеся зі стресом, пов’язаним з роботою. Оскільки багато компаній продовжують працювати віддалено або використовують гібридний підхід, вам, ймовірно, будуть ставити питання про ваш стиль і досвід віддаленої роботи, зокрема про те, як ви прояснюєте незрозумілі моменти, як спілкуєтеся і співпрацюєте на відстані та як зберігаєте організованість і мотивацію.

За словами Каммінгс, щоб виділитися при обговоренні досвіду роботи в пандемію, збільшіть удвічі акцент на будь-якому робочому моменті та зв’яжіть його з компанією, в якій проходите співбесіду. Іншими словами, як ви будете використовувати отримані знання, щоб досягти успіху на новій посаді

І пам’ятайте, що можна добровільно розповісти про це, відповідаючи на більш загальні питання, на кшталт: “Розкажіть про себе”. Просто постарайтеся, щоб ваші відповіді були позитивними, навіть всупереч тому, що минулий рік був важким з усіх боків.

5. Підкресліть навички, які зараз потрібні роботодавцям

За словами Каммінгс, роботодавці шукають гнучкість, адаптивність і здатність розробляти стратегію. На виході з пандемії організаціям потрібні люди, які можуть вчитися і швидко адаптуватися, коли щось відбувається. Підкресліть, що ви зміцнили ці якості під час пандемії, і це виділить вас серед інших претендентів. “Зараз саме час, щоб розповідати про будь-які придбані навички й про те, як вам довелося швидко міняти підходи”, — говорить вона.

“Щоб виділитися, також корисно наголошувати на реальні досягнення”, — говорить Ашер. Розкажіть докладніше, як ви швидко відреагували на початок пандемії, змінили свою стратегію і, наприклад, зуміли збільшити продажі на 20%. Або поясніть, як працювали над створенням нової політики, яка поліпшила комунікацію під час пандемії або допомогла колегам впоратися зі стресом.

Деякі компанії як і раніше дозволяють віддалену роботу в тій чи іншій формі, тому підкресліть, наскільки добре володієте цифровими технологіями — інструментами для спільної роботи й відеоконференцзв’язку — а також самостійність і навички віддаленого спілкування.

Якщо ви хочете працювати віддалено або за гнучким графіком, потрібно довести, що у вас є навички та прагнення внести свій внесок в успіх компанії, працюючи з дому.

6. Завжди будьте готові до камери

Багато організацій дотепер проводять відеоспівбесіди. Якщо ви не звикли до відеодзвінків за останні 18 місяців або не подобається перебувати перед камерою, час змінити до цього відношення. Швидше за все, Zoom нікуди не дінеться після пандемії, тому потрібно показати інтерв’юерам, що вам зручно брати участь у відеозустрічах.

Навіть якщо впродовж декількох місяців ви проводите відеозбори з колегами, зробіть кілька додаткових кроків для підготовки до співбесіди, щоб уникнути неприємностей.

Ніколи не завадить протестувати відео та аудіо і прибрати фоновий безлад. Мінімізуйте всі незручності, одягніть офісний одяг і дивіться в камеру, а не на себе.

“Ці поради здаються такими простими, але я впевнена, що в щоденній метушні люди не звертають на це уваги”, — каже Каммінгс. Вам ні в якому разі не можна створити враження, ніби відеодзвінки становлять для вас складність, особливо якщо ви сподіваєтеся працювати віддалено деякий час або постійно.

Постарайтеся під час відеоінтерв’ю поводитися так само як і під час особистої зустрічі. Швидше за все, ви конкуруєте з багатьма кандидатами, тому проявіть трохи більше уваги до відеоспівбесіди, щоб виділитися — і, з іншого боку, недооцінка важливості цієї розмови може коштувати вам посади. Звертайтеся до всіх учасників конференції, не перебивайте і підготуйте повноцінні та продумані відповіді.

Пошук роботи після пандемії трохи відрізняється від того, що було раніше. Але деякі речі не змінилися: кращий спосіб виділитися — це проявити ентузіазм, продемонструвати інтерес і провести певну підготовчу роботу.

І будьте уважні та цілеспрямовані в цьому процесі. Не шукайте нову роботу тільки тому, що, як здається, всі решта це роблять, і не надто намагайтеся вразити інтерв’юерів — вони теж повинні справити враження на вас.

“Переконайтеся, що та посада, яку ви хочете, дійсно відповідає вашій стратегії, — каже вона. — Якщо стратегії немає, знайдіть хвилинку, щоб точно її сформулювати”.

Джерела: The Muse, Prudential, bls.gov, SHRM, Fast Company, manifestyourself, Susan Ascher

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram