Бiзнес
9 Вересня 2019
2 353

Равлики по-львівськи: Економіка равликової ферми Tante Snails

Як потреба в регулярному постачанні їстівних равликів в ресторани стала основою нового бізнесу

Фото: Tante Snails

Тренд на всесвітньо популярні делікатеси з року в рік зростає. Ресторатори все частіше додають страви з равликів в меню, а аграрії все більше вирощують равликів по всьому світу. Не залишається в стороні Україна.

Investory News поспілкувалися з виробником їстівного равлика, засновником ферми Tante Snails Андрієм Дзюбаном та дослідили еволюцію цього бізнесу та його інвестиційну привабливість.

Дикі равлики та гроші

Створенню равликової ферми передувало декілька важливих подій, що стали поштовхом до народження равликового бізнесу. Декілька років тому відбулася зустріч львівських підприємців, учасником якої був і Андрій Дзюбан. Її результатом зустрічі стала ідея відкриття моноформатного закладу Tante Sophie càfe escargot у Львові, де головним компонентом меню мали бути їстівні равлики  ескарго, приготовані різними способами. Постачальниками головного компоненту пан Дзюбан обрав знайомих бізнесменів.

Ресторан запрацював у 2015 році та сподобався львів’янам і гостям міста. Інвестиції у заклад склали €200 тис. Кошти пішли на оренду, ремонт приміщення у центрі Львова, закупівлю меблів та обладнання. За словами, Андрія Дзюбана, інвестиції вдалося повернути вже за 2 роки.

Обсяги продажів равликів у ресторані зростали щомісяця. А разом з цим виникли дві проблеми у бізнесі. “Я зіштовхнувся з браком продукції: дикого равлика збирали лише 2 місяці на рік, а постачати потрібно було всі 365 днів на рік. Також нерівномірною була якість дикого равлика: то смак, то якість відрізнялися. Через усе це могла постраждати репутація закладу, тому питання потрібно було вирішувати”, – згадує пан Дзюбан.

Задля вирішення проблеми з постачанням равлика спочатку бізнесмен закуповував равлика у локальних постачальників-збирачів. А вже 2016 року дізнався про вирощування фермерських равликів та вирішив створити власну равликову ферму.


•••

Загальні інвестиції в бізнес по вирощуванню равликів склали

€300 тис.

•••


Підприємець вирішив поїхати до Італії, щоб отримати досвід саме в країні, де равликовий бізнес дуже популярний. Там власники равликових ферм влаштовують дні відкритих дверей та навчають охочих із різних країн світу. Така мандрівка коштувала пану Дзюбану €2 тис. євро. У цю суму входили переліт, проживання та навчання тонкощам равликового бізнесу.

По завершенню навчання в Італії засновник Tante Snails отримав так звану “дорожню карту” – послідовність дій задля втілення бізнесу в життя. Спочатку він закупив 200 кг репродуктора равлика в Польщі за €17/кг (€3,2 тис.). За словами підприємця, польський равлик не поступався якості італійському, а логістика коштувала дешевше.

Почали з вирощування таких видів, як Helix aspersa Muller (80% з усього об’єму) та Helix aspersa Maxima (20%). Також орендували земельну ділянку у 30 соток біля Львова, яку потрібно було правильно обробляти, придбали холодильники для зберігання равлика у стані сну та приміщення для цього.

Фото: Tante Snails

За словами бізнесмена, на стартові витрати пішло €17 тис., а загальні інвестиції в новий бізнес склали €300 тис. Ці кошти були використані на розширення ферми  на сьогодні у Tante Snails вже 3 га землі під ферму, що у 10 разів більше ніж 3 роки тому.

Стартували навесні 2017 року. Тож, проблему постачання продукту у ресторан було вирішено.

Равлики у ритейлі та в інших країнах

Нині на фермі вирощується до 50 тонн равлика за сезон. На потреби ресторану йде 70%, а надлишок продукції продають до мережі “Сільпо”.

До того ж продукція Tante Snails поповнилася не тільки охолодженим равликом, а й ікрою равлика та часткового переробленою продукцією.

Також Андрій Дзюбан другий рік поспіль продає консалтингові послуги для інших підприємців, які планують відкрити свій бізнес у цьому напрямку. Вартість таких консультацій складає €1 тис. Є можливість придбати готове бізнес-рішення “під ключ” вартістю €17 тис.

На фото: Андрій Дзюбан, засновник равликової ферми Tante Snails. Фото: Tante Snails

Як зазначає пан Дзюбан, равликовий бізнес високомаржинальний. На українському та світових ринках його маржинальність складає 300%.

Що стосується повернення інвестицій у бізнес, то вкладені кошти були повернуті у перший рік роботи та одразу реінвестувалися в розвиток.

Що далі?

За словами підприємця, ринок равлика на сьогодні не заповнений – попит перевищує пропозицію, як в Україні, так і по всьому світу. Тому вже найближчими роками засновник Tante Snails планує експортувати живого равлика до Польщі та країн Прибалтики – 200 тонн за сезон з урахуванням власного виробництва та партнерів.

Крім того, є намір зайти ще в один сегмент перероблені продукти та косметику. “Найближчими роками планую запустити виробничий цех для консервування продукції та виготовлення косметичних засобів з муцину равлика з позитивним впливом на шкіру. Заплановані обсяги виробництва 3 тонни на день”, – ділиться планами пан Дзюба.

Також вже цього сезону обсяги вирощування равлика збільшаться до 70 тонн за сезон. А завдяки мережі підприємців-партнерів по всій Україні планується вирощувати близько 400-500 тонн продукції за сезон.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram