Новини
3 Вересня 2021
654

Мінагрополітики: Україна зібрала рекордний урожай ранніх зернових за всю свою історію

Пшениці та ріпаку — максимально у Хмельницькій області, ячменю — у Київській

Україна завершила збір ранніх зернових і зернобобових культур, урожай становить 44,8 млн т із загальної площі 10,2 млн га, що стало рекордним показником за всю історію країни, повідомляє Міністерство аграрної політики й продовольства.

За даними відомства, пшениці намолочено 32,8 млн т, ячменю — 10,94 млн т, насіння ріпаку — 2,8 млн т, гороху — 0,57 млн т. Максимальна врожайність пшениці — у Хмельницькій області (65,2 ц/га), ячменю —  у Київській (57,2 ц/га), ріпаку — у Хмельницькій (35 ц/га).

Лідерами з намолоту ранніх зернових культур стали Одеська область з показником понад 4,1 млн т. По 3 млн т зерна намолотили у Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях.

“Безумовно, велике значення для досягнення таких результатів була злагоджена робота аграріїв, сприятливі цього року ґрунтово-кліматичні умови, а також розширена програма державної підтримки агросектора”, — прокоментував міністр агрополітики Роман Лещенко.

За його даними, за січень-липень 2021 роки аграрії отримали з держбюджету за програмою часткової компенсації вартості вітчизняної с/г техніки та обладнання 546 млн грн, у межах державної програми здешевлення кредитів — 565 млн грн, а за програмою “Доступні кредити 5-7 -9%” — понад 26 млрд грн.

“З огляду на неврожай на інших континентах, кон’юнктура світових цін є сприятливою для аграрної продукції України та підсилює роль держави в глобальній продовольчій безпеці. Відповідно, за такої держпідтримки агросектор 2021 року може сформувати більш ніж половину обсягу валютної виручки держави та забезпечити п’яту частину ВВП країни”, — підсумував Лещенко.

Нагадаємо, згідно з аналізами зовнішньої торгівлі агропродовольчої продукції за період січень-липень 2021 року в Україні зріс експорт й імпорт товарів усіх видів. Так, якщо порівнювати з показниками аналогічного періоду 2020 року, імпорт зріс на 19,4%, експорт — 6,7%, сальдо — 1,2%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram