Новини
20 Вересня 2019
901

Рада ухвалила законопроект про захист прав споживачів фінансових послуг

Його підтримали 309 народних депутатів

Верховна Рада України (ВРУ) прийняла законопроект щодо захисту прав споживачів фінансових послуг. За відповідний законопроект №1085-1 проголосували 309 народних депутатів.

Згідно пояснювальної записки до законопроекту, документ передбачає встановлення повноважень державних органів щодо захисту прав споживачів фінансових послуг та визначення принципів захисту.

Також проект закону введення відповідальності фінансових установ за порушення прав споживачів фінансових послуг, надає уповноваженим органам право застосовувати до фінансових установ заходів впливу та накладати адміністративні стягнення.

Крім цього, законопроект передбачає зміни в законодавстві про споживче кредитування. Ці зміни передбачають розширення поняття загальних витрат за споживчим кредитом шляхом включення в нього всіх витрат споживача, включаючи додаткові й супутні послуги третіх осіб.

Законопроектом пропонується уточнити норми закону про укладення договору про споживчий кредит у вигляді електронного документа і використання електронного підпису до і під час підписання такого договори, а також у разі внесення змін до нього.

Закон також вводить встановлення однакових правил для банків і небанківських установ у сфері реклами фінансових послуг і надання інформації про них.

Згідно законопроекту, планується чітко прописати в Кодексі про адміністративні правопорушення норми, що визначають порушення прав споживачів фінансових послуг як склад адміністративного правопорушення.

Для всіх фінансових установ-кредитодавців будуть встановлені єдиний формат розрахунку загальної вартості кредиту та єдина формула розрахунку реальної річної відсоткової ставки, а результати таких розрахунків повинні бути вказані в договорі про споживчий кредит.

У разі прийняття закону для банків і небанківських фінансових установ будуть введені однакові правила у сфері реклами фінансових послуг і надання інформації про них, а також встановлена ​​однакова відповідальність за порушення прав споживачів.

“Прийняття законопроекту дозволить зміцнити довіру споживачів фінансових послуг до фінансового сектору, створити механізми захисту їх прав та інтересів, забезпечити кращу поінформованість споживачів про фінансові послуги, які їм пропонуються і послуг”, – зазначають автори законопроекту.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг” або ж так званий “законопроект про “спліт”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram