Бiзнес
29 Листопада 2019
1 414

Повний гід “Чорною п’ятницею”: Кому це вигідно, на що витрачають гроші покупці та хто проти?

Експерти прогнозують рекордно великий розпродаж цього року. Але не все так просто

Фото: Depositphotos

Вже багато років остання п’ятниця листопада — гарячий день для ритейлерів по всьому світу. В Україні ця традиція лише набирає обертів: протягом останніх кількох років аналітики фіксують підвищення попиту та рівня продажів цього дня. Хоча зі знижками все дещо складніше. В середньому українці витрачають на передсвяткових розпродажах понад $100.

Чи всі люблять “Чорну п’ятницю”?

День глобальних розпродажів має супротивників, зокрема, проти “свята споживання” активно виступають захисники природи. Так, цього року за кілька тижнів до 29 жовтня французький підприємець Ніколас Ро запустив рух Make Friday Green Again, тобто, “зробимо п’ятницю знову зеленою”, у знак протесту проти надмірного споживання та придбання непотрібних речей, які у підсумку опиняться на смітнику та шкодитимуть довкіллю. Рух під назвою, що співзвучна зі слоганом передвиборчої кампанії нинішнього президента США Дональда Трампа, підтримало понад 300 брендів, здебільшого французьких.

Проте, прихильників грандіозного розпродажу все ще суттєво більше.

Чорна п’ятниця — єдиний день знижок?

Сьогодні остання п’ятниця листопада — хоч і один з найбільших, але не єдиний день сезону розпродажів. На американському ринку все починається з Дня подяки, що припадає на четвертий четвер листопада. Потім, після “Чорної п’ятниці”, яку підтримують у багатьох країнах, настає так званий “Кіберпонеділок“, ще один день зі знижками, орієнтований на онлайн-покупців. Хоча, враховуючи, що сьогодні частка інтернет-продажів зростає, цей поділ стає дедалі умовнішим, а деякі маркетологи влаштовують також “кібервівторок” та навіть “кіберсереду“.

Загалом, більшість торгових мереж не обмежується самою лише п’ятницею, а розтягує “чорний” сезон на кілька днів, а то й тижнів, щоб збільшити продажі. Але дехто випереджує і їх.

А що у Китаї?

У Китаї є свій осінній сезон, а точніше, доба величезних знижок — День холостяка, що відзначається 11 листопада. І протягом останніх кількох років китайські онлайн-майданчики збирають величезні суми і не лише з місцевої аудиторії, знову ж таки, завдяки популярності покупок у мережі.

Наприклад, цього року китайський інтернет-гігант Alibaba за перші півтори години розпродажу в цей день заробив $16 млрд. А загальна виручка за 24 години досягла рекордних $38,4 млрд. Для порівняння, минулого року ритейлер зібрав $30,7 млрд.

Влаштовувати святкові знижки “для одинаків” компанія розпочала з 2009 року, і як підрахували у Bloomberg, сьогодні китайські інтернет-майданчики стали потужними конкурентами для онлайн-гравців у США. Наприклад, починаючи з 2016 року у “День холостяка” продається більше товарів онлайн ніж у всіх американських ритейлерів протягом п’ятиденного сезону різдвяних розпродажів.

Проте, попри те, що “Чорна п’ятниця” все ще залишається найбільш завантаженим днем для магазинів, протягом останніх років кількість покупців знижується, принаймні у США. Зокрема, як підрахували у компанії RetailNext Inc., минулого року кількість покупців впала на 9% проти 2017-го. Дещо менше падіння, на 4%, спостерігалося й роком раніше. Причому у 2018 році в середньому покупець витрачав на розпродажу близько $1 тис., а загалом американці витратили на передріздвяний шопінг понад $171,5 млрд.

Як справи в Україні?

За даними моніторингу компанії GfK, протягом кількох років продажі під час “Чорної п’ятниці” впевнено зростають. Зокрема, у 2018-му оборот продажів побутової техніки та електроніки в Україні став найбільшим за увесь час спостереження, дорісши до 2,5 млрд грн.


•••

У 2018-му оборот продажів побутової техніки та електроніки під час “Чорної п’ятниці” в Україні склав 2,5 млрд грн

•••


“В Україні справжня “Чорна п’ятниця” як така вперше відбулася у 2016 році. До цього моменту цей день проходив практично непомітно. Підтвердження цьому є постійне зростання продажів. У 2016 році в Україні частка “ЧП” склала 3,2% річних продажів і за три роки виросла до 5,3%. У 2019 очікуємо частки в 6%”, — поділився комерційний директор мережі “Фокстрот” Юрій Поліщук.

За даними сервісу Black-Friday.Global, у 2018 році загалом по країні продажі на “Чорну п’ятницю” підскочили на 410% у порівнянні зі звичайним торговим днем. Хоча в інших країнах такі стрибки бувають і більшими. Наприклад, минулого року в Австрії продажі зросли на 3000%, у Фінляндії — на 1130%, у Польщі — на 979%.

“Хоча фактично “Чорна п’ятниця” триватиме п’ять днів, пік клієнтської активності в мережі фіксується саме в п’ятницю. У минулому році продажі на в цей день збільшились вдвічі”, — підкреслюють у мережі “Епіцентр”, додаючи, що цього року очікують зростання продажів на 100%.

Також, за підрахунками Black-Friday.Global, цього року в середньому жителі України, що планують робити покупки й в мережі, і офлайн, готові витратити близько 3139 грн ($130 за поточним курсом). Минулого року ця сума була дещо нижчою — 2975 грн.

Фото: Depositphotos

Що там зі знижками?

Як стверджують у Black-Friday.Global, у 2017 році середня знижка під час розпродажів в Україні складала 66%. У 2018 році цей показник зменшився до 64%, а цього року може впасти ще нижче — до 62%.

Проте, за даними моніторингу GfK, в цілому по ринку ситуація виглядає дещо інакше. Так, у 2018 році під час “Чорної п’ятниці” найбільше зростання спостерігалося у сегменті телевізорів — на 261% більше, ніж за тиждень до розпродажу.

Але в середньому ціна кожної окремої моделі впала в середньому на 16%, а максимальна знижка досягала 25%.


•••

Середня знижка під час розпродажів в Україні в 2018 році складала 66%. Цього року може впасти ще нижче — до 62%

•••


Дещо схожа ситуація і зі смартфонами: у порівнянні з попереднім тижнем продажі зросли на 108%, а от середня знижка на кожну конкретну модель становила лише 6%.

Хто бере участь?

Так чи інакше пропозиції до “Чорної п’ятниці” готують найрізноманітніші компанії. Найретельніше готуються продавці одягу, взуття, косметики та електроніки, тобто, найбільш ходових у цей час товарів, подекуди розтягуючи період знижок на кілька днів.

Втім, крім традиційних ритейлерів, “Чорну п’ятницю” влаштовують мережі АЗК, кафе й ресторани, сервісні компанії тощо.

“Інтернет в Україні зробив цей день головним святом шопера у році. Його проводять навіть автосалони і забудовники! Цей день для мене, з одного боку, велике свято, з іншого — серйозне випробування для всієї системи, адже за один день продаються мільйони товарів”, — заявив засновник маркетплейсу Rozetka Владислав Чечоткін, додавши, що цього року компанія придбала “секретну зброю”, що дозволяє швидко обробляти велику кількість посилок.

Хто й що купує?

За даними компанії Picodi.com, в Україні розпродажами більше цікавляться жінки, але чоловіки витрачають на них вдвічі більше грошей, хоча й купують вони приблизно однакову кількість товарів. Водночас, 23% учасників дослідження відповіли, що робитимуть покупки через інтернет, 18% надали перевагу звичайним магазинам, а 59% — планували поєднати онлайн з офлайном.

Водночас 38% українців знали, що купуватимуть, ще до старту сезону знижок. За інформацією Black-Friday.Global, протягом останніх кількох років перша п’ятірка найпопулярніших товарів залишається більш-менш сталою. В першу чергу, це одяг та взуття, побутова техніка й електроніка, косметика та парфумерія.

Що чекає на ритейлерів у 2019-му?

У третьому кварталі поточного року Україні увійшла до п’ятірки лідерів міжнародної онлайн-торгівлі за версією сервісу Payoneer. За прогнозом компанії, цьогоріч онлайн-продажі протягом святкових розпродажів по всьому світу зростуть в середньому на 35%. Водночас, Україна може стати третьою країною, де це зростання буде найбільшим — 52% — у порівнянні з торішніми показниками.

За прогнозами GfK, у 2019-му тенденція до нарощування продажів під час “Чорної п’ятниці” продовжиться, а всі попередні рекорди будуть побиті. “Майже половина (45%) споживачів в Європі стверджують, що вони більше, ніж минулого року, порівнюють ціни. В Латинській Америці та Туреччині таких 58% та 56% в Індонезії. Минулі негативні відгуки в медіа на деяких ринках, змушували покупців обережно ставитися до розпродажів, знижок та промоцій, спонукаючи їх витрачати більше часу на порівняння цін, перш ніж купувати”, — йдеться у звіті компанії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram