Бiзнес Новини
14 Лютого 2024
460

В Іспанії почали продавати м’ясо та рибу, надруковані на 3D-принтері

Іспанський технологічний стартап Cocuus займається розробкою вже шість років

Фото: Markel Redondo/The Guardian

Cocuus, заснована шість років тому Патксі Ларумбе та Даніелем Ріко, прагне об’єднати науку, технології та харчування.

Компанія заявила про себе три роки тому, коли партнери вирішили залучити любителів м’яса в Памплоні та за її межами. Вони надрукували стейк за допомогою 3D-принтера та виклали його фото у соціальні мережі, пише The Guardian.

“Ми знали, що це має бути щось здатне привернути увагу, — каже Ларумбе, який залишив роботу у сфері будівельних матеріалів із зарплатою €100 тис. на рік, щоб присвятити себе стартапу. — Ми знали, що друк великого стейка зацікавить багатьох в Іспанії, особливо на півночі країни. Тому ми роздрукували стейк і виклали його у Facebook, Twitter та LinkedIn та отримали 700 тис. відгуків”.

Щобільше, стартап привернув увагу американської харчової компанії Cargill, яка стала одним із головних інвесторів Cocuus. За останні кілька років іспанська компанія, яка також спеціалізується на розробці рецептур та обладнання для виробництва синтезованих продуктів харчування, розробила та виготовила 3D-принтери, здатні створювати продукти, що імітують смак та текстуру м’яса та риби. Обладнання також може створювати страви, які збуджують апетит у людей, які мають труднощі з ковтанням, роблячи формоване пюре схожим на курку та картоплю-фрі або хек з горошком.

Джерелом натхнення послужили транспортери, за допомогою яких екіпаж корабля “Ентерпрайз”, зореліта із серіалу “Зоряний шлях”, переміщається між кораблем та поверхнею планети. За словами Ларумбе, стейк з’явився в результаті ідеї телепортувати шматок м’яса, перетворивши його клітини на дані. Провівши рентгенівське та ультразвукове сканування справжнього стейка, вони визначили розташування клітин, з яких складаються м’ясо, жир і кістки, перетворили їх на дані, а потім відправили в принтер.

“Ми — група фізиків, математиків, гіків, любителів “Зоряного шляху” та “Зоряних війн”, які взялися за дослідження продуктів харчування, — каже Ларумбе. — Усі виробники продуктів харчування проводять дуже схожі дослідження з дієтологами та харчовими технологами, але незмінно приходять до того, що вже існує. Якщо ви зберете групу пекарів, щоб вигадати новий торт, вони придумають щось дуже схоже на торт”.

У той час як бекон і фуа-гра компанії Cocuus виготовлені з густої овочевої пасти, її стейк містить 50 г справжньої яловичини. Це м’ясо, яке зазвичай викидається або перетворюється на котячий корм. Жир, що покриває стейк, виготовлений з овочевої суміші, і він набагато менш насичений, ніж тваринний.

Відповідаючи на питання, що виділяє його компанію на ринку, і без того переповненому, Ларумбе наполягає, що все зводиться до масштабу. Cocuus та її партнер Foody’s продали 80 тис. одиниць своєї фуа-гри без вмісту м’яса та 200 тис. одиниць веганського бекону без холестерину з того часу, як ці продукти з’явилися на полицях магазинів Carrefour у вересні минулого року. Виробничі потужності фабрики Cocuus у місті Тудела дозволяють випускати 1 тис. тонн бекону та 3 тис. тонн фуа-гра на рік. За словами Ларумбе, його компанія стала першою у світі, кому вдалося зробити це у промисловому, а не експериментальному масштабі.

“По-друге, це повна імітація, чого не було й досі. Продукти для вегетаріанців були й раніше, але їхня якість залишалася низькою. По-третє, у нас є вчені, які розробляють абсолютно нові формули та технології. Все це робить нас найпередовішою компанією у світі в цій галузі та дає можливість співпрацювати з найбільшими міжнародними виробниками продуктів харчування”, — додає Ларумбе.

Нагадаємо, Nvidia посіла четверте місце у рейтингу найдорожчих компаній США.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram