Новини
20 Жовтня 2023
265

Китай вводить обмеження на експорт графіту до Штатів

Це відповідь на закриття США доступу до ШІ-чипів

Китай у відповідь на запроваджені США обмеження на продаж ШІ-чипів китайським компаніям оголосив про експортний контроль на графіт — матеріал, що використовується в акумуляторах електромобілів, пише Financial Times.

“Китай, який домінує у світових ланцюгах постачання цього мінералу, вимагатиме спеціальних дозволів на експорт трьох сортів графіту.

Нові заходи експортного контролю, які, за словами Китаю, були запроваджені з міркувань “національної безпеки”, мають на меті посилити геополітичну напруженість між Пекіном і Вашингтоном щодо технологічних ланцюжків постачання. Вони також підкреслюють домінування Китаю у світовому постачанні десятків критично важливих ресурсів”, — пише FT.

Китай є провідним виробником графіту, на який припадає близько 65% поставок у 2022 році, згідно з даними щорічного звіту Геологічної служби США за 2023 рік.

Згідно з даними Інституту енергетичних досліджень, дослідницької групи, що базується у Вашингтоні, частка країни на ринку деяких готових графітових виробів наближається до 100%.

Цей крок відбувся через кілька днів після того, як адміністрація президента США Джо Байдена посилила контроль за експортом передових ШІ-чипів до Китаю.

Пекін розкритикував Вашингтон за ці заходи. Міністерство торгівлі Китаю заявило, що “США постійно перебільшують поняття національної безпеки, зловживають заходами експортного контролю і вдаються до односторонніх актів залякування, чим Китай категорично незадоволений і рішуче заперечує проти них”.

Хоча китайські посадовці остерігаються заходів у відповідь, які можуть завдати шкоди власним китайським компаніям, Пекін в останні місяці почав використовувати своє домінування над широким спектром матеріалів і ресурсів у відповідь.

У липні Пекін запровадив аналогічні обмеження на галій і германій — метали, що використовуються в низці стратегічних галузей промисловості, включаючи електромобілі, мікрочипи та деякі військові системи озброєння. Уряд також посилався на міркування національної безпеки.

Контроль вимагає від компаній отримання додаткових дозволів, що не прирівнюється до заборони, але створює невизначеність для галузей, залежних від китайської продукції. Контроль над германієм і галієм ще не спричинив значних перебоїв для не китайських покупців.

Графіт є найпоширенішим матеріалом, що використовується в анодній частині літій-іонних акумуляторів через його відносно низьку вартість, високу щільність енергії та стабільну структуру.

Нагадаємо, Казахстан заборонив експорт товарів до рф, які можуть бути використані у війні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram