Новини
11 Березня 2022
537

ОП: Україна відкрита до нейтралітету, але потребує твердих гарантій безпеки

Володимир Зеленський готовий прямо говорити з президентом РФ, але не піде на жодний компроміс 

Україна відкрита до нейтрального статусу, але потребує жорстких гарантій безпеки. Про це заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква розповів у коментарі CNN.

За його словами, президент Володимир Зеленський готовий прямо говорити з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним, але не піде на жодний компроміс щодо російської позиції під час переговорів.

Жовква зазначив, що Україна не була надто оптимістичною щодо зустрічі глава МЗС України та Росії, яка відбулася 10 березня в Анталії та не призвела до жодного прориву у переговорах.

“Це дуже добре, що вони зустрілися, але, на жаль, ми можемо сказати, що міністр закордонних справ Росії не є тим, хто ухвалює остаточне рішення. Остаточне рішення зупинити війну, зробити режим припинення вогню, вивести війська приймається лише однією людиною”, — заявив Жовква, очевидно, маючи на увазі Путіна.

Жовква додав, що хоч Зеленський готовий до дипломатичного рішення, він особисто не чув про це від Путіна чи його радників.

“Останнє, що я чув від них, що ми повинні далі працювати у форматі двох делегацій… але, подивіться, навіть досягнуті угоди під час цих переговорів не дотримуються”, — заявив Жовква, маючи на увазі гуманітарні коридори.

При цьому Жовква заявив, що Україна відкрита до нейтралітету, “якщо блок НАТО не готовий на цей час прийняти Україну”.

“Але водночас ми потребуємо твердих гарантій безпеки для України, щоб ці жахливі війни, ця жахлива агресія не повторювалася в майбутньому”, — наголосив Жовква.

Заступник керівника ОП зазначив, що Україна хоче працювати з Путіним та сусідніми країнами для початку системи, яку він назвав “оновленою системою безпеки Європи”.

Також він зазначив, що Україна заслужила стати частиною європейської сім’ї та відкрита до нейтралітету.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram