Новини
28 Квітня 2022
634

З початку війни прямі втрати інфраструктури України перевищили $88 мільярдів

Непрямі становлять близько $600 мільярда

На фото: Харків/Василь Головний

Прямі втрати інфраструктури України внаслідок військової агресії рф сягнули понад $88 млрд. Непрямі, всієї економіки, становлять близько $600 млрд. Такі цифри наводить ексміністр розвитку економіки, почесний президент Київської школи економіки (KSE) Тимофій Милованов у Фейсбуці.

Згідно зі спільними оцінками Мінекономіки та KSE, загальні втрати економіки України через війну, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі втрати (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), коливаються від $564 до $600 млрд.

“Загальна сума прямих збитків інфраструктури досягла майже $88 млрд або 2,6 трлн грн. Це дані станом на 26 квітня. Прямі втрати економіки України через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури за останній тиждень зросли на $3,1 млрд”, — написав Милованов.

При цьому згідно зі спільними оцінками Мінекономіки та KSE, загальні втрати економіки України через війну, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі втрати (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), коливаються від $564 до $600 млрд.

За словами Милованова, у $88 млрд оцінюються тільки задокументовані втрати — за допомогою відео або фото, надісланих українцями в межах проєкту “Росія заплатить”, що реалізує KSE Institute за підтримки міністерств економіки, з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, інфраструктури України та Офісу президента України.

“Тому справжні втрати вищі. І їх важливо документувати для збільшення фінансової підтримки світу”, — зазначає Милованов.

Згідно з даними KSE, станом на кінець квітня, втрати наступні:

• дороги — $30 млрд;

• житлові будинки — $28 млрд;

• активи підприємств — $10 млрд;

• аеропорти — $7 млрд;

• залізниця — $3,5 млрд;

• лікарні — $1,8 млрд;

• мости — $1,6 млрд;

• школи та університети — $1,1 млрд.

Як відомо, в Україні запустили проєкт під назвою “Росія заплатить”, який збирає дані про зруйновані окупантами об’єкти — далі їх використають в міжнародних судах проти Росії для відшкодування.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський у відеозверненні до керівництва Світового банку запропонував запровадити податок на війну. Кошти від податку на війну мають бути використані для допомоги Україні на відновлення зруйнованого росією.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram