Новини
1 Жовтня 2019
911

Оновили 9-річний рекорд: Імпорт овочів сягнув 264,1 тисячі тонн

За сезон іноземні постачальники заробили в Україні $155 мільйонів

Імпорт овочів в Україну цього сезону досяг 264,1 тис. т, тим самим перевищивши на 27% попередній рекорд, який тримався дев’ять років, повідомляє East-Fruit.

Тоді в сезоні 2009/10 років імпорт овочів в країну вперше перевищив 200 тис. тонн і склав 208,5 тис. тонн.

Зазначається, що всього за сезон іноземні постачальники овочів і картоплі заробили в Україні $155 млн.

“У 2018/19 МР обсяг імпорту перевершив показник попереднього сезону в натуральному вираженні у понад 2 рази. За останні ж два сезони обсяги імпорту зросли більш ніж в 3 рази”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що головними позиціями імпорту овочів в Україну в вартісному вимірі були томати, цибуля, перець та огірки.

“За обсягами імпорту вперше в історії провідну позицію зайняла цибуля ріпчаста, якої за минулий сезон було ввезено 87 тис. т, тобто у 26 разів більше, ніж у попередньому сезоні”, – пише видання.

Також було імпортовано 66 тис. т томатів, 18,3 тис. т товарної картоплі, 14,7 тис. т огірків, 11,8 тис. т перцю, 9,5 тис. т різних видів капусти та 7,5 тис. т моркви.

“Фактично Україна наростила імпорт майже всіх без винятку позицій овочів і картоплі, враховуючи салатні культури та зелень”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що прогнози на врожай овочів у сезоні 2019/20 МР були оптимістичними. “Проте вже в серпні, під час збирання нового врожаю, Україна почала активно імпортувати картоплю, чого раніше ніколи не було”, – підкреслили у виданні.

І додали, що у вересні буде перевищено черговий рекорд імпорту картоплі, оскільки ціни на нього зростають попри очікуване збільшення загального обсягу виробництва картоплі та хороший процес збору врожаю.

Як зазначив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, люди в містах масово закуповують картоплю про запас, чого раніше більшість з них не робило.

“Це призводить до того, що ціни активно ростуть. Фермери це бачать й також не поспішають продавати продукцію, розуміючи, що завтра, можна буде заробити ще більше”, – зазначив він.

І додав, що в Україні з’явилося багато перекупників, які скуповують картоплю сьогодні та ховають її на зберігання, чим ще більше розгойдують попит на продукцію.

“Таким чином включається ланцюгова реакція, яка призводить до безперервного зростання імпорту картоплі на фоні величезних її запасів у країні – деякі посередники навіть закладають на зберігання імпортну картоплю, сподіваючись навесні отримати більше”, – зазначає експерт.

Нагадаємо, в кінці серпня у зв’язку з цьогорічним неврожаєм Україна почала постачання картоплі з Білорусі.

Загалом,з початку 2019 року до серпня  імпорт аграрної продукції в Україну збільшився на 7,5%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і становив $2,8 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram