Новини
24 Січня 2024
250

Польські фермери знову протестують

Вони наполягають на захисті бізнесу від імпорту з третіх країн

У Польщі 24 січня починається загальнонаціональний протест фермерів з вимогами щодо захисту їхнього бізнесу від імпорту з третіх країн, зокрема України, повідомляє RMF FM

Аграрії планують вийти на дороги міст і сіл зі своїми тракторами та іншою технікою у понад 150 місцях по всій території країни. Протест найчастіше буде проходити у формі не блокади, а повільного руху колони, або ж демонстрації уздовж дороги.

Ключова вимога протесту — зупинити “безконтрольний імпорт сільськогосподарської продукції з України та інших країн за межами ЄС, які не дотримуються європейські стандарти”.

Польські аграрії наполягають, що опинились у неконкурентному становищі через те, що вони у своїй діяльності зобов’язані виконувати низку правил і додатково витрачати кошти на певні заходи захисту довкілля, тоді як на виробників у третіх країнах ці вимоги не поширюються.

Також вони хочуть протестом закликати готувати “стратегію щодо вступу України в ЄС у сфері сільського господарства” з поділом на сектори.

Друга вимога протестувальників — переглянути спільну європейську політику у сфері сільського господарства. Зокрема, вони невдоволені низкою обмежень, пов’язаних з Європейським зеленим курсом, і хочуть змін та більшої “гнучкості” у національній стратегії на увесь період до 2027 року.

Нагадаємо, під час візиту до Києва новий прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск запевнив, що Україна та Польща знайдуть вигідний для сільгоспвиробників обох країн вихід.

Водночас прем’єр України Денис Шмигаль заявив, що Київ обіцяв докласти максимум зусиль, щоб не нашкодити та підтримати інтереси польських фермерів і перевізників, а також висловив очікування, що й Польща зробить кроки щодо зняття обмежень для українських фермерів і виробників.

Нагадаємо, Польщі запропоновано систему контролю експорту агропродукції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram