Новини
19 Серпня 2019
905

Novartis втрачає можливість заробляти на найдорожчих у світі ліках

Сенатор США вимагає від фармацевтичної компанії уточнених даних стосовно препарату вартістю $2,1 мільйони 

Одну з найбільших глобальних фармацевтичних компаній Novartis, головний офіс якої розташований у Базелі, підозрюють у маніпуляції з даними, повідомляє Reuters.

Сенатор Чак Граслі, голова фінансового комітету США, вимагає додаткових даних від компанії щодо перших у світі геннотерапевтичних препаратів для лікування м’язової атрофії хребта у дітей.

Препарат Zolgensma (“Золдженсма”) вартістю $2,1 млн був схвалений американським регулятором у травні місяці. Тестування препарату відбувалося за прискореною програмою у зв’язку з його життєвою необхідністю. Але виробник препарату “Avexis” — дочірня компанія Novartis, дізналася про маніпуляції ще за два місяці до отримання дозволу на маркетинг, однак поінформувала Управління з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) тільки через місяць — 28 червня.

“Інформування про проблеми з інформацією до схвалення затримало б його, ставши приводом до розслідування”, — прокоментував керівник FDA Нед Шарплесс.

До того ж, відразу після схвалення Zolgensma увагу громадськості було привернуто до його рекордно високої ціни, яка після узгодження з Інститутом клінічних та економічних досліджень (Institute for Clinical and Economic Review — ICER) знизилася з $5 млн до $2,125 млн. Хоча, ціною одного флакона й обмежується вартість лікування одного пацієнта.

Також, співробітників компанії підозрюють у маніпуляції з даними тестування препарату на тваринах. Через це Novartis  розпочала проведення внутрішнього розслідування. Компанія стверджує, що лікування препаратом для людей є безпечним та ефективним.

Сенатор Чак Граслі очікує на результати внутрішнього розслідування до 23 серпня.

Нагадаємо, що фармкомпанія Pfizer купила виробника ліків проти раку за $10,64 мільярди.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram