Новини
5 Липня 2023
269

Вчені винайшли “біологічну зброю” проти ракових клітин

Препарат працює за аналогією до вакцин проти COVID-19

Вчені розробили та випробували нові потенційні ліки проти раку, які діють за аналогією з мРНК-вакцинами проти COVID-19. Новий метод полягає у доставці до ракових клітин мРНК, що змушує їх виробляти токсичний білок для руйнування пухлини, повідомляє New Atlas.

Усередині всіх живих клітин знаходяться рибосоми — крихітні “фабрики” з виробництва білків. Їх робота залежить від “креслень”, які їм надають молекули матричної РНК (мРНК).

За останні кілька десятиліть вчені виявили, що вони можуть використовувати цей механізм для виробництва корисних білків у міру потреби. Ця технологія мРНК була значно прискорена пандемією COVID-19, оскільки BioNTech і Moderna розробили вакцини, які працювали, “умовляючи” наші клітини виробляти шипоподібні білки, подібні до вірусу, викликаючи імунну відповідь, яка навчала наш організм боротися з наступними інфекціями.

З того часу вчені експериментували з раковими клітинами, використовуючи мРНК для виробництва білків, які імітують сполуки пухлин.

У ході нового дослідження вчені з університету Тель-Авівського в Ізраїлі створили метод лікування раку за допомогою мРНК, який працює по-іншому. Молекули мРНК кодуються для виробництва токсину, який виділяють бактерії, потім упаковуються в ліпідні наночастинки та вводяться в пухлини. Це змушує клітини почати виробляти токсин та ефективно отруювати себе. Команда каже, що це може бути безпечнішим варіантом, ніж хіміотерапія, яка завдає шкоди не тільки злоякісним, а й здоровим клітинам.

Дослідники перевірили свій метод на мишах, хворих на меланому. Після використання однієї ін’єкції вдалося знищити 40-66% ракових клітин. Зростання пухлини сповільнилося, і у мишей значно покращилося виживання порівняно з контрольними тваринами. Жодних побічних ефектів у тварин не спостерігалося.

Попри те, що ця ідея здається дуже перспективною, варто пам’ятати, що дослідження знаходиться на ранніх етапах розробки. Поки що немає жодних гарантій, що метод виявиться результативним і при лікуванні людей.

Наадаємо, штучний інтелект самостійно спроєктував процесор.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram