Новини
21 Серпня 2021
713

Німецький стартап почав виробляти шоколад без какао

Таким чином компанія крім іншого прагне зменшити вуглецевий слід шоколаду

Стартап QOA придумав, як робити шоколад без какао. Для цього компанія використовує прецизійну ферментацію інших інгредієнтів. Відмова від какао дозволяє зменшити вуглецевий слід шоколаду і розв’язати проблему використання дитячої праці на плантаціях, пише Fast Company.

У шоколадній промисловості багато проблем. Через 20 років після обіцянок відмовитися від використання дитячої праці на плантаціях какао, бренди все ще не досягли успіху. У Кот-д’Івуарі, де вирощується третина всього какао світу, за останні 50 років зникло понад 80% лісів в основному через виробництва какао.

За деякими оцінками, вуглецевий слід від шоколаду не набагато менше, ніж від м’яса і молочних продуктів. Своєю чергою, зміна клімату ускладнює вирощування какао.

Але що, якби плитку шоколаду можна було зробити з інших рослин? Німецький стартап QOA, що став частиною бізнес-акселератора Y Combinator, виробляє шоколад без какао, використовуючи прецизійну ферментацію інших інгредієнтів. Трохи більше ніж через 10 років компанія сподівається повністю замінити какао в продуктах, що продаються в супермаркетах.

Співзасновниця QOA Сара Маркварт (Sara Marquart), вчений у галузі харчової науки, яка раніше працювала в стартапі з виробництва кави без кави, почала з командою вчених вивчати смак какао. Вони провели аналіз побічних продуктів харчового виробництва, таких як залишки після віджиму насіння соняшнику для отримання масла.

У QOA занепокоєні використанням дитячої праці на плантаціях

Завдяки ферментації вчені змогли зрозуміти, з чого складається аромат какао. Після ферментації (Маркварт порівнює це з процесом пивоваріння у великому резервуарі) кінцевий продукт можна обсмажити й висушити, як звичайне какао.

Команда QOA звернулася до експертів найбільшого в Європі об’єднання інститутів прикладних досліджень Fraunhofer. Вони зазначили, що не можуть відрізнити шоколад, виготовлений компанією, від звичайного.

QOA почала перемовини з великими брендами шоколаду. Основна мета — замінити какао в солодощах, що продаються в супермаркетах. Пілотні тестування з більшими компаніями почнуться у 2022 році. Використовуючи побічні продукти як інгредієнти, QOA може скоротити вуглецевий слід шоколаду.

“Ми просто хочемо запропонувати рішення для масового ринку шоколаду, яке дозволить уникнути викидів CO2 і дитячого рабства”, — заявила співзасновниця QOA Сара Маркварт.

Як писали раніше Investory News, імпорт шоколаду в Україні у 2020 році зріс у натуральному вираженні на 28%, якщо порівняти з попереднім роком — з 33,6 тис. т до 43 тис. т, у грошовому еквіваленті — на 25,7%, з $150,5 млн до $189,1 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram