Драйв
11 Лютого 2022
3 787

Не роботою єдиною: Як українські бізнесмени обирають подарунки до Дня закоханих

Investory News дізнавалися, наскільки актуальним є нині Valentine’s Day для ділових осіб

14 лютого у багатьох країнах світу святкують День святого Валентина. Цього дня закохані традиційно дарують одне одному подарунки, роблять приємні сюрпризи, освідчуються й намагаються всіляко вразити свою другу половинку.

Investory News запитали в українських бізнесменів, як вони ставляться до свята, наскільки відповідально підходять до вибору подарунків, і що очікують від своїх коханих людей?


Ірина Папуша, голова Наглядової Ради компанії “Нова Пошта”

Я ставлюся до подібних свят дуже позитивно, хоча дехто їх критикує та порівнює з 8 Березня — типу люди згадують про важливе лише раз на рік. Ми щоденно говоримо одне одному про кохання, а на свята додаємо ще більше романтики. Подарунки обов’язкові, але вони повинні бути більш емоційно наповненими ніж коштовно вагомими.

Я люблю робити сюрпризи й отримувати непередбачувані подарунки. Однак інколи можу обережно порозпитувати — чи подобається те чи інше, наприклад показуючи картинки або розповідаючи вигадані історії. Можу й сама закинути натяк, щоб полегшити чоловікові роботу. Як на мене, тут головне, аби обидві сторони отримували насолоду від роздумів, вибору, процесу придбання, пакування, вручення подарунку та отримання зворотних емоцій.

Ми любимо робити мініперфоманси під час вручення подарунку, а інколи й сам подарунок може бути підготовленим перфомансом. У локдаун (в Нідерландах було зачинено все з листопада 2020-го до травня 2021 року) чоловік на День закоханих створив Мішлен-ресторан вдома. Повірте, такого шефа та офіціанта в одній особі не знайдуть навіть зіркові заклади.

І ми завжди згадуємо всі яскраві моменти наших стосунків, інколи дуже кумедні. Так, найпам’ятнішим і романтичнішим був День закоханих, коли ми попали в шалений снігопад і завірюху в Італійських Альпах. Наш автомобіль неможливо було розкопати під двома метрами снігу і ми стали “в’язнями” нашого шале. Ось там спрацювали всі підготовлені та непідготовлені сюрпризи. І це було неймовірно!

Михайло Пацан, керуючий активами, інвестор, Chief Investment Officer в Multi Invest, експерт в галузі міжнародних фінансових ринків

У нас з дружиною кожного дня — свято кохання! І день закоханих ми також святкуємо, адже це чудова нагода влаштувати романтику й зігріти серця у холодний зимовий день.

В основному я надаю перевагу практичним подарункам. До речі, моя дружина також. Ми не перевантажуємо наше життя безглуздими речами й для нас абсолютно не характерні безцільні спонтанні покупки. Це не означає, що ми нудні, й даруємо одне одному тільки сковорідки та праски (а я знаю і такі пари). Романтичні вечері, квіти, подорожі — можуть теж бути абсолютно практичним придбанням, адже дарують натхнення, враження, які потім можна акумулювати в енергію для досягнень і нових зростань.

Обираючи подарунок другій половинці варто звернути увагу на її смак, потреби… Знову ж таки, немає нічого поганого у тому, щоб попередньо поцікавитись побажаннями. Проте якщо вже дуже хочете зробити несподіваний подарунок, даю список безпрограшних сюрпризів: остання модель IPhone, квіти без приводу, СПА, сертифікати на косметику, концерт на улюбленого виконавця чи цікавий фільм, романтична вечеря. Попадання 9,9 із 10.

Що стосується того, який подарунок найцінніший для мене — матеріальний, фінансовий чи можливо подарунок-враження, то скажу так — не відмовлюсь від жодного. А якщо серйозно, то думаю, що все це взаємопов‘язано. Наше життя складається зі спогадів і що найяскравіші вони, то довше зберігаються в пам’яті. Тому ми намагаємося організовувати подарунки, які дарують емоції, враження і, найголовніше, незабутні спогади одне про одного. Зазвичай — це спільні подорожі до цікавих країн та особливих для нас місць.

Досить важливо й те, з якою емоцією ви приймаєте подарунок. Коли один щиро обирав, а інший щиро прийняв — то це подарунок для двох, оскільки саме емоції — найцінніша складова подарунку.

Підсумовуючи зазначу, що у всіх нас завжди є можливість робити подарунки, дарувати й отримувати неповторні емоції — використовуйте її, кохайте, віддавайте та не чекайте особливого випадку!

Роман Катеринчик, засновник IT-компанii Artjoker

Як на мене, це свято актуальне для всіх, хто має другу половинку. Це чудова нагода зробити сюрприз, відключитися від метушні та провести час разом. А ще — можливість подарувати позитивні емоції дорогій людині.

Я вже давно маю табличку зі списком ідей — подарунків і сюрпризів. Намагаюся її підтримувати в актуальному вигляді, і як тільки приходить якась ідея — одразу її фіксую. День народження, Новий рік, 8 Березня та День закоханих — свят багато, а ідей завжди не вистачає. Тому їх потрібно збирати, надійно зберігати та реалізовувати. Що стосується подарунка на День закоханих — це емоційне свято, тому я волію дарувати емоції.

Вибір подарунка — індивідуальна справа, залежить від стосунків і побажань вашої другої половинки. Комусь подобаються подарунки, комусь емоції, комусь банальний знак уваги та можливість побути кілька годин удвох. Упевнений, що універсальної поради тут не може бути. Що краще ви знаєте один одного, то вища ймовірність успіху.

Для мене найцінніші — це емоції, які отримані та надійно збережені. Я давно зрозумів, що потрібно робити фотоальбоми, знімати відеоролики та накопичувати їх у домашньому архіві, який згодом стає неоціненним, і до якого можна повертатися за енергією та натхненням.

Олена Борисова, СЕО GastroFamily, Сім‘ї ресторанів Дмитра Борисова 

На щастя, ми живемо в любові щодня. Влаштовуємо одне одному побачення не на календарні свята, а набагато частіше. Хоча на День закоханих у нас є чисто символічна традиція: “тікати” кудись та відпочивати тільки вдвох.

Щодо подарунків — у нас в парі є чіткий розподіл. Я складаю віш-листи, а Дмитро дарує мені щось із цього. Так, це передбачувано, однак ми знаємо, що подарунок точно принесе мені радість. А от я завжди роблю сюрпризи. Обожнюю вигадувати, обирати та дарувати нестандартні подарунки. Один із моїх перших дарунків для Дмитра — величезне вітрило-генакер з лого GastroFamily. Тоді у нас було лише кілька закладів і величезні плани, які здавалися нездійсненними. Цей подарунок від мене означав, що я безумовно вірю в нього, в мрію, що ми — одна команда. Він і досі згадує про нього з великою ніжністю та вдячністю.

Думаю, що історія з подарунками — це індикатор того, наскільки партнери вміють розмовляти один з одним, як усвідомлюють та артикулюють власні бажання. Є пари, які просто обмінюються посиланнями на бажані подарунки, є ті, хто влаштовує сюрпризи. Тут не може бути правил і норм. Але головне — дослухатися до емоцій партнера, вчитися розуміти його бажання та розповідати про свої.

Який подарунок для мене цінніший — матеріальний, фінансовий чи можливо подарунок-враження? Це може бути якась матеріальна річ, однак вона все одно буде пов’язана з враженнями. Наприклад, я збираю колекцію сучасного мистецтва. Тож за фактом йдеться про якісь фізичні об’єкти. Однак сенси, які вони несуть, історії, які вони розповідають, це щось набагато більше та важливіше. Майже така ж історія з ювелірними прикрасами. В них я ціную не “каратність” та вартість, а красу форми, естетичне задоволення, яке отримую від споглядання.

Цьогоріч ми плануємо запустити у продаж тематичні подарунки та навіть створили спеціальні набори “Таємний Валентин” — гарно оформлений бокс з устрицями, вином і червоним кав’яром від бренду Caviarnya. Можна замовити додому, а можна надіслати будь-кому як гастрономічну “валентинку”. Вартість такого подарунка: 999 гривень.

Олександр Довгопол, співзасновник мережі турагенцій XO

Нам із дружиною подобається це свято, навіть попри те, що хтось вважає — романтика повинна бути у стосунках щодня. На практиці у реальному житті це звичайно не завжди вдається, тому коли є особлива нагода проявити ще більше почуттів один до одного — це, як на мене, чудово.

Для нас найкращий подарунок — це вирватися із буденності та помандрувати до теплої країни. Так ми намагаємося робити щороку, й цього разу також плануємо полетіти на море, до Таїланду.

Щодо вибору подарунків, то тут все просто — головне, щоб він подобався людині, якій його даруєш. Особисто я більше полюбляю дарувати, аніж приймати подарунки. Але коли доводиться їх отримувати — найбільше вражають ті, що запам’ятовуються і при цьому абсолютно не важлива їх вартість.

Оскільки ми займаємося подорожами, то 14 лютого для нас традиційний період дещо підвищеного попиту на спеціальні тематичні тури, присвячені Дню закоханих. Взимку популярні напрямки до теплих країн, тому до цієї дати чимало готелів пропонують спеціальні романтичні пакети, до яких входять чи то романтична вечеря (включається до вартості туру), чи SPA-процедура, або красива тематична прикраса номера, ще як варіант — безплатний апгрейд номера на вищу категорію спеціально для закоханих пар. Такі пропозиції мають попит. Що стосується найпопулярніших напрямків взимку — це Єгипет, Емірати, Домінікана та Мальдіви.

Анна Горкун, СЕО та власниця 46 Parallel Wine Group

Кохання для мене особисто — це дещо більше, ніж просто почуття. Це основа основ, головна рушійна сила та сенс життя у всіх його проявах. Воно надихає, надає крила, мотивує. А тому усе, що пов’язане із коханням, для мене, — завжди актуальне, адже це черговий привід сказати своїм близьким про щирі почуття.

У нашій родині завжди є місце подарункам — з приводу і без. Але у День закоханих, безумовно, за традицією, ми з чоловіком тішимо один одного приємними сюрпризами, яких за 20 років шлюбу — було стільки, що й не злічити (сміється — Ред.).

Деколи це подарунки “на замовлення”, але здебільшого — емоційні сюрпризи, які ми з чоловіком та доньками робимо одне одному спонтанно. Я, наприклад, пишу вірші й дуже часто висловлюю свої почуття саме у поетичних рядках. Проте, яким би не був подарунок, з моменту запуску власного сімейного виноробного бізнесу 02.02.2020 року, жодне свято в наші родині не обходиться без пляшки улюблених вин.

Моя порада усім, хто шукає подарунки до Дня закоханих: зупиніться, та спробуйте відійти від формату товарів “від Валентина” з банальними серцями. Адже почуття мають бути справжніми, а не маркетинговими. Почуття, як і увага, не потребують тиражування. Якщо любите, зробіть щось особливе для коханої людини, відчуйте або просто запитайте, що саме потребує, чого хоче ваша половинка.

Щастя — воно ж у деталях: щирих, бажаних, емоційних. Воно ніби складене з маленьких пазлів, які збираються у чудову картину. Вона може бути абсолютно несподіваною, зітканою з тисячі дрібниць: її улюблене кіно, його улюблена вечеря, приготована власноруч, її нова білизна його улюбленого кольору та її улюблений аромат на ньому, затишні розмови за келихом улюбленого вина про минуле та натхнені плани на майбутнє. Ось що важливо.

Михайло Городецький, CEO Indi Vision & Caps Consulting

Люди сприймають світ швидше за все емоційно, ніж раціонально. Тому якщо ми хочемо подарувати подарунок комусь — це насамперед свідчить про вираження емоцій. Дуже важливо розуміти, як людина сприймає навколишній світ, від цього залежить подальше спілкування з нею. Для когось прояв кохання — це знак уваги, для іншого — подарунки, для третього — просте спілкування тощо.

Тому я завжди дарую подарунки виходячи з того, що на мій погляд буде цінним для окремої людини, уважно фокусуючись і намагаючись проявити максимум розуміння. І взагалі вважаю, що ми повинні робити один одному приємно незалежно від свят, щодня. Будь-яке свято, будь-яка активність, яка приносить людям задоволення, повинна бути постійно присутня у нашому житті.

Якщо хочете дізнатися, як зробити людині приємно — запитайте у неї про це і подивіться, як вона проявлятиме свої емоції. Життя надто непросте й відповідно ми повинні дарувати один одному радість за кожної нагоди, без конкретного приводу, головне — щоб було цікаво та приємно.

Особисто я люблю абсолютно всі свята, які приносять радість мені та близьким. У мене багато друзів, я живу у мультикультурному середовищі, тому із задоволенням святкую різні національні свята.

Що стосується того, який подарунок для мене найкращий — це той, що приносить радість. Для мене важлива можливість співтворчості, щось робити разом із людьми, які мене оточують. Нехай це буде спільне висадження дерев, але ми проведемо час разом і наповнимось незабутніми враженнями.

Марина Авдєєва, керівний акціонер СК “Арсенал Страхування”

14 лютого для мене швидше привід спонтанно випити з чоловіком по келиху вина увечері, аніж святкувати з розмахом — це свято з’явилося в нашій країні, коли я вже навчалася в інституті, і ми до нього не дуже звикли. Але привід все ж таки гарний! Чому б його не використати?!

Щодо подарунків, то я прихильник символічних презентів — подарованих тут і зараз квітів, куплених “на ходу”, або незапланованої поїздки, коли “збирай валізу, через 3 години вилітаємо”. У моїй сім’ї не заведено морочитися з матеріальними подарунками чи якимись грандіозними сюрпризами, та ми й не вважаємо їх чимось показовим.

Хоча чимало пар навколо мене роблять з цього свята подію такого масштабу, що змушені тиждень до нього готуватися, аби продумати свій сюрприз. Я дивлюся на таких людей з легкою усмішкою та поблажливістю — якщо їм це приносить задоволення, значить для них це правильно.

Для мене День Святого Валентина не в символах — він у можливості просто побути разом і ще раз сказати коханій людині “Я тебе люблю!”.

Упевнена, що молодь все одно шукатиме якихось особливих подарунків один одному на 14 лютого. Яким він має бути? Гадаю, що символічним. Щось навколо теми вічного кохання. Моєму синові 17 і він саме зараз у пошуках. Звичайно я даю йому поради. Кажу: “Купи щось, що буде з твоєю дівчиною завжди! Наприклад, браслет із сердець чи щось подібне”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram