Бiзнес
14 Лютого 2019
1 957

Меркантильний Валентин: Економічні наслідки Дня закоханих

Хто, де і скільки витрачає на романтичні подарунки

Кажуть, що День святого Валентина придумали маркетологи, яким треба було стимулювати продажі у період затишшя після новорічних свят. Цілком можливо, хоча й сьогодні вже важко сказати, що було першим: маркетинг чи людське бажання додати до життя трохи романтики.

Втім, результат один. Щороку тисячі людей по всьому світу витрачають мільярди доларів на подарунки, доставлення квітів та романтичні вечори у ресторанах. Investory News дізналися, які економічні наслідки у Дня закоханих.

США: мільярди на коштовності та шоколад

За однією із версій, мода на сердечно-шоколадне свято у його нинішньому комерціалізованому вигляді зародилася у США, а потім перекинулася на інші країни. За іншою – все було інакше, Валентинів день перекочував зі Старого Світу до Нового, де вже з часом набув сучасного масштабу. Проте, незалежно від того, як все відбувалося насправді, саме у США вплив свята на економіку прослідковується дуже чітко.


•••

У 2018 р. жителі США сукупно витратили $19,6 млрд на подарунки до Дня закоханих

•••


Як підрахували аналітики порталу Statista, починаючи з 2009 р. загальна сума, яку американці витрачають на підготовку до 14 лютого не опускалася нижче $17,5 млрд. А у поки що рекордному 2016 р. вона  впритул наблизилася до $20 млрд. Хоча не виключено, що рекорд може бути побитий цього року. За прогнозом, у 2019 р. споживачі США готові витратити на свято $20,7 млрд навіть зважаючи на те, що кількість прихильників Дня закоханих щороку знижується.

Згідно з інформацією Національної федерації ритейлу США, у 2018 р. цей день святкували 55% американців, тоді як цього року таких має бути лише 51%. Хоча водночас фанати 14 лютого схильні витрачати все більші суми на подарунки та привітання: в середньому $144 на людину у 2018 р. проти $162 у прогнозному 2019. При цьому, чоловікам свято обходиться майже вдвічі дорожче, ніж жінкам. В середньому “чоловічий” бюджет на подарунки складає $196,4, тоді як “жіночий”  тільки $99,9.

Що стосується самих подарунків, то найчастіше у США дарують шоколад – 55% надають перевагу саме йому. А от рейтинг найбільших витрат (а значить, і найбільших прибутків для виробників та продавців) виглядає дещо цікавіше (дивіться інфографіку).

Менше за “Чорну” п’ятницю, популярніше за Великдень

У порівнянні з показниками грандіозних розпродажів “Чорної” п’ятниці, цифри Дня закоханих не надто вражають. Хоча, за підрахунками американського сервісу Finder, тогорічний передріздвяні розпродажі до “Чорної” п’ятниці та Кіберпонеділка у США теж були рекордними. У 2018 р. 74% американців планували зробити покупки та сукупно витратити на них $90,14 млрд, що на $30,57 млрд більше витрат попереднього року. Проте, слід відзначити, що до 14 лютого ритейлери зазвичай не роблять настільки великих знижок.

З іншого боку, у Європі День закоханих, з точки зору економіки, більш перспективний ніж інші популярні свята. Наприклад, як підрахували у британській дослідницькій компанії Mintel, жителі Великої Британії схильні витрачати більше грошей до Дня закоханих, ніж до Великодня. Так, у 2017 р. загалом на пасхальні приготування британці витратили 575 млн фунтів стерлінгів, а на день закоханих – 620 млн. Наступного, 2018 р., “романтичні” видатки зросли ще на 5% – до 650 млн фунтів стерлінгів. Цікаво, що на відміну від американців, британці більш схильні купувати до свята не прикраси та подарунки, а на їжу та напої. У 2017 р. саме ця категорія стала найпопулярнішою статтею видатків, на яку пішло 128млн фунтів стерлінгів.

В США до Дня закоханих продається близько 24% річного обсягу продажів шоколаду. Більше американським кондитерам вдається заробити лише на Різдво та Великдень

Відзначимо також, що споживацька активність до 14 лютого впливає не лише на економіку в цілому, а й на окремі індустрії. Скажімо, у США, ринок шоколадних цукерок оцінюється приблизно у $22 млрд. За даними дослідження американської компанії Packaged Facts, у Валентинів день відбувається близько 24% річних продажів цього товару. Більше американським кондитерам вдається заробити лише на Різдво та Великдень, а Хеллоуін, що тісно пов’язаний з роздачою солодощів, опинився лише на четвертому місці списку найприбутковіших свят.

Так само бажання відсвяткувати романтичний день робить касу і продавцям квітів. Зокрема, за даними одного з топ-5 найбільших американських квіткових ритейлерів 1-800-Flowers, на День святого Валентина компанія отримує близько 5% річного виторгу.

А що у нас?
В Україні загальний вплив Дня закоханих на економіку прослідкувати важче. Втім, великі гравці ринку онлайн-комерції все ж дещо підрахували. За даними торішнього дослідження компанії 4Service Group, 32% українців взагалі не збиралися витрачати грошей на день закоханих, 25% вагалися щодо подарунка, а 42% – планували витратити на святкові приготування від 300 грн до 1 тис. грн.

Немає в Україні й загальнонаціональної статистики щодо найбільш популярних подарунків та загальних витрат на них. Так, у 4Service Group визначили, що до списку топ-5 подарунків до дня закоханих потрапили парфумерія, квіти, ювелірні прикраси, одяг чи взуття та солодощі. А от за даними маркетплейсу Prom.ua, найбільш популярні серед українців подарунки, що допомагають створити романтичну атмосферу: жіноча білизна, інтимні товари, жіноча та чоловіча парфумерія, солодощі.


•••

Дані дослідження 2018 року свідчать, що 42% українців готові витратити на подарунки до свята закоханих від 300 грн до 1 тис. грн.

•••


Згідно зі статистикою цінового агрегатора Price.ua, відвідування їх сайту зростає на 200-300% за два тижні до дня закоханих. А от найбільше, 21% відвідувачів, купують до свята смартфони. На другому місці за популярністю дрібна побутова техніка (16%), на третьому та четвертому – жіноча та чоловіча парфумерія, 13% та 11% відповідно.

Попри те, що абсолютних цифр про “валентинівські” витрати в Україні немає, у відсотках вони все ж зростають. Так, за інформацією Mastercard, у порівнянні з 2016 р. загальна сума, яку українці витрачали на подарунки, зросла на 100%, а кількість транзакцій збільшилася на 94%. Хоча не виключено, що такі результати пов’язані не лише з “романтичними” настоями у суспільстві, а й з ростом популярності безготівкових розрахунків.

І як тут без хейтерів?

Паралельно зі зростанням продажів до дня закоханих у багатьох країнах існують і “антивалентинівські” рухи. Хейтери свята демонстративно виказують свою позицію саме через його комерціалізацію. Проте, у деяких країнах примудрилися використати на благо економіки навіть рух “я ненавиджу день святого Валентина”. Традиційно “анти-Днем закоханих” сьогодні називають День холостяків, який відзначають 11 листопада у Китаї.

На початку 90-х китайські студенти почали святкувати свою незалежність та свободу на противагу Валентиновому святу. Але з часом і цей день теж перетворився на своєрідний фестиваль маркетингу та споживання. Сьогодні розпродажі до 11 листопада переганяють за обсягами “Чорну” п’ятницю та Кіберпонеділок разом і завдяки онлайн-торгівлі давно вийшли за межі Китаю.

Торішній День холостяків (“анти-Валентиновий день”) приніс одному з найбільших китайських гравців e-commerce Alibaba $30,8 млрд

Зокрема один з найбільших китайських гравців e-commerce Alibaba, щороку фіксує нові рекорди продажів до “анти-Валентинового дня”. Так, у 2015 р. компанія заробила на масових розпродажах до 11 листопада $14,3 млрд, у 2016 р. – $17,79 млрд, у 2017 – $25,3 млрд. Але рекордним поки що залишається торішній День холостяків, коли лише Alibaba заробив $30,8 млрд. Тож, хай там як, але маркетологи знайдуть навіть тих, хто принципово не хоче піддаватися на їх “провокації” у день закоханих.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram