Новини
10 Липня 2020
1 005

Мільярдер Джек Дорсі профінансував експеримент із загального базового доходу

Програма торкнеться 7 млн ​​осіб в 14 містах США

Співзасновник і генеральний директор Twitter Джек Дорсі фінансово підтримав проект Mayors for a Guaranteed Income (“Мери за гарантований дохід”), повідомляє Business Insider.

За словами організаторів, програма торкнеться 7 млн ​​осіб в 14 містах США, зокрема Лос-Анджелес, Атланту, Ньюарк і Джексон.

Дорсі вкладе в експеримент $3 млн. У квітні підприємець заявив, що направить на благодійність $1 млрд, що становить приблизно 28% його капіталу. Гроші підуть на фінансування роботи організацій, які вивчають і борються з коронавірусом.

Дата запуску пілотних програм MGI поки невідома, мери, як зазначає видання, намагаються вивести проект на національний рівень, для чого співпрацюють з федеральними юристами. Гарантований базовий дохід виведе людей з убогості й пом’якшить економічні та кар’єрні удари через коронакризу, пояснюють організатори.

MGI не уточнила, хто матиме право на виплати й скільки люди будуть отримувати щомісяця. Базовий дохід розглядається як гнучке доповнення до існуючих соціальних програм, випливає з заяви. Джексон (штат Міссісіпі) і Стоктон (штат Каліфорнія) вже розробили пілотні програми.

Прихильники базового доходу вважають, що виплати зможуть вирівняти розрив у добробуті між найбагатшими та найбіднішими. Критики наполягають на тому, що економічні наслідки введення базового доходу погано вивчені, і, можливо, люди втратять мотивацію працювати.

Нагадаємо, з 2095 мільярдерів світу більшість тільки планують зробити пожертвування або не хочуть розкривати, скільки вони витратили на боротьбу з коронавірусом. Найщедрішим став Джек Дорсі: він переведе свої акції фінтех-компанії Square на суму в $1 млрд.

А от дехто зі знаменитостей знайшли спосіб зробити інвестиції ще прибутковішими та уникнути податків: вкласти кошти  в благодійну організацію Prime Coalition, яка спеціалізується зокрема й на проектах по боротьбі зі змінами клімату. Благодійні фонди можуть купувати акції компаній не більше 20%, інакше змушені платити податки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram