Новини
6 Лютого 2019
1 602

Метінвест закрив угоду з купівлі криворізького заводу Юністіл

Його вартість оцінюють у $24 млн. Завод закриє потреби холдингу ДТЕК у виробництві конструкційної оцинкованої сталі, яку використовують при установці сонячних батарей

Міжнародна вертикально-інтегрована гірничо-металургійна група “Метінвест”, що входить до керуючої компанії SCM Ріната Ахметова, закрила угоду з купівлі заводу “Юністіл” у Кривому Розі. Про це повідомив генеральний директор “Метінвест” Дмитро Липпа в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

“Угода з купівлі “Юністіл” вже закрита. Розраховуємо, що це підприємство дозволить випускати нові види потрібної нам продукції – так званий конструкційний прокат завтовшки більше 1,6 мм, який йде на будівельні замовлення”, – заявив він. “Юністіл” також може виробляти й більш тонкий вид прокату – 0,45 мм. «Завдяки цьому підприємству ми хочемо забезпечити внутрішнього замовника цим продуктом. Також “Юністіл” буде поставляти ці види продукції на експорт”, – повідомив Дмитро Липпа.

Також він зазначив, що за рахунок нового активу “Метінвест” прагне більш потужно увійти до сегменту “білої техніки” (бойлери, пральні машини), а також виробництва конструкційної оцинкованої сталі, яку використовують при установці сонячних батарей.

Експерти вважають, що купівля “Юністіл” необхідна для ростучих потреб іншого холдингу Ріната Ахметова – ДТЕК, який минулого року заявив про початок будівництва Нікопольської сонячної електростанції в Дніпропетровській області. Після завершення будівництва вона увійде до трійки найбільших сонячних станцій Європи. Проектна потужність Нікопольської сонячної електростанції – 200 МВт. На ній планується встановити близько 750 тис. панелей та 80 інверторних станцій центрального типу. Розмір інвестицій в це будівництво складає €230 млн. Тоді ж запрацює інший проект ДТЕК – Приморська вітроелектростанція також потужністю 200 МВт і вартістю €150 млн.

Підприємство “Юністіл” з випуску холоднокатаного оцинкованого плоского прокату потужністю понад 100 тис. тонн на рік був побудований у 2007-2010 роках. Його вартість оцінюють у $24 млн.

Інвестором проекту була російська компанія “Вектрон”, в яку входить виробник оцинкованої сталі “Юністад”. Офіційно засновником “Юністіл” виступав Михайло Антошко, який володів 100% підприємства.

Нагадаємо, що у березні 2018 р. Антимонопольний комітет надав дозвіл ТОВ “Метінвест-СМЦ” (входить до холдингу “Метінвест” бізнесменів Ріната Ахметова та Вадима Новінського) на придбання частки в статутному капіталі ТОВ “Юністіл” (Кривий Ріг), що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління.

У 2012-2017 роках «Юністіл» простоював. У грудні 2017 року менеджмент «Метінвесту» заявляв про плани почати співпрацю з заводом за давальницькою схемою.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram