Новини
17 Липня 2023
318

Українців чекає важка зима

Енергетики закликають готуватися заздалегідь

Ця зима може бути не менш складною, ніж та, яку українці вже пройшли, розповіли енергетики Економічній правді.

За відсутності обстрілів масові відключення світла ймовірні. Споживання електроенергії зростає вже зараз, а взимку воно буде дедалі більшим, вважає директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

“Якщо Запорізька АЕС не буде працювати, то в українців будуть досить відчутні проблеми з генерацією. Розмір цього дефіциту, перекрити імпортом майже не можливо”, — каже Харченко.

Наприклад, кожні -5°C у Києві — це плюс 100 МВт споживання. Що холодніше, то більшим буде дефіцит. Коли імпорту бракуватиме, систему доведеться балансувати відключеннями, каже виконавчий директор ДТЕК.

“Умови, у яких ми почнемо цю зиму, будуть набагато гіршими за ті, що були на початку минулої зими. Ми закінчили останній осінньо-зимовий період, коли 75% теплової генерації були зруйновані або пошкоджені. Цього не було у 2022 році”, — пояснив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

Українцям радять не позбуватися генераторів і запастися пальним. Потужні павербанки також знадобляться, ймовірність подібного сценарію дуже велика.

Нагадаємо, інвесторам виплатять борги за “зелену” енергію.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram