Новини
2 Жовтня 2019
932

Мало купували: Мінфін продав ОВДП на 77 мільйонів гривень

Це всього 2,4% від виставлених на торги 3 мільярдів гривень

На аукціонах з продажу облігацій внутрішньої державної позики Міністерство фінансів залучило до бюджету 77,2 млн грн, повідомили у прес-службі відомства.

І додали, що перший аукціон ОВДП було проведено через платформу Bloomberg.

Більшу частину склали надходження від 2-річних ОВДП. При цьому ставки дохідності за розміщеними ОВДП склали: за 3-місячними – 15,75% (зниження на 25 базисних пунктів); за 1-річними – 15,09%, за 2-річними – 15,36% (зниження на 14 б.п.).

Як зазначає UBR.ua, з виставлених на торги 3 млрд грн., відомство зуміло продати паперів всього на 77 млн грн. “Тобто близько 2,4%. Якщо порівнювати цей результат з рекордними липневими показниками, його можна списати на погрішність”, – зазначає видання.

І додає, що жоден з трьох виставлених випусків гривневих облігацій “не користувався популярністю ні серед українських банків, ні серед нерезидентів”.

Як зазначив Василь Невмержицький, фінансовий аналітик, причин кілька: перш за все, розгорнувся курсовий тренд: долар почав зміцнюватися, що з’їдає частину прибутковості.

Крім того, нерезидентам малоцікаві короткі ОВДП. “Вони прагнуть зафіксувати високу прибутковість на більш тривалий період, ніж запропонував Мінфін”, – пояснив він.

У кінці жовтня уряд виставить на продаж 6-річні папери і спробує продати гривневі ОВДП терміном 7 років. Цей аукціон нерезиденти ігнорувати не стануть.

“Не виключено, що деякі навіть спробують продати відносно короткі папери на вторинному ринку, щоб зафіксувати прибуток, а потім вкластися в довші ОВДП. Всі розуміють, що дохідностей 2019-го наступного року швидше за все вже не буде”, – додав аналітик.

Нагадаємо, Мінфін припиняє випуск п’ятирічних облігацій внутрішньої державної позики. Інвестори вже вклали в п’ятирічні ОВДП $1,5 млрд, при цьому ставка по таких паперах з початку року знизилася з 15,85% до 14,75%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram