Новини
28 Грудня 2019
1 216

Макроекономічний прогноз ICU на 2020 рік: Зростання економіки уповільниться до 3,6%

Головні ризики пов’язані з уповільненням світової економіки та торговими війнами

Україна впевнено іде у 2020 р, оскільки макроекономічна ситуація сприятлива настільки, наскільки це можливо в теперішніх умовах: зростання економіки залишається в межах 3%-4%, співвідношення боргу до ВВП наближається до рівня нижчого за 50%, дефіцит поточного рахунку знизився до відносно безпечного рівня — 3% від ВВП, а гривня зміцнилася найбільше серед країн, що розвиваються.

Група ICU представила свій макроекономічний огляд та прогнози на 2020 р.

Тож, як зазначають експерти ICU, у наступному році зовнішні умови можуть погіршитися. Головні ризики пов’язані з уповільненням світової економіки та торговими війнами.

“Враховуючи невизначеність із реформами в банківському секторі, досягнення нової угоди із МВФ виглядає далеким до завершення. А втім, інвестори продовжують вкладати кошти в українські облігації, які пропонують привабливу дохідність в умовах, коли інвестори полюють на дохідність на світових фінансових ринках”, — йдеться у звіті.

Державний борг. Він знижується, але все ще необхідна підтримка від міжнародних партнерів. Цьогорічне зміцнення гривні на 19% допомогло Україні знизити співвідношення боргу до ВВП до 50% на кінець 2019 р. з 61% у 2018 р.

Наступного року співвідношення, ймовірно, знизиться до 47%, що може стати найшвидшим зниженням боргового навантаження серед порівнюваних з Україною країн.

Виплати за державним валютним боргом залишаються на високому рівні: $9 млрд та $6,8 млрд у 2020 р. та 2021 р. відповідно.

“Сприятлива ситуація на ринках та високий зовнішній попит на гривневі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) можуть дозволити уряду пройти 2020 р. без підтримки МВФ та інших міжнародних кредиторів, до того ж не скорочуючи суттєво міжнародні резерви”, — зазначають експерти.

Однак необхідність виплатити $8 млрд у 2021 р. та ризик погіршення настроїв на світових ринках усе ще вимагають від уряду досягнення нової угоди із МВФ.

В очікуванні більших інвестицій в ОВДП. Дохідність, відкриття лінку з Clearstream та загальний інвестиційний кейс України роблять інвестиції в ОВДП для іноземних інвесторів дуже привабливими.

“Навіть зважаючи на наші очікування, що НБУ знизить ключову ставку на 300 б.п. до 10,5% на кінець 2020 р., гривневі ОВДП усе ще зможуть запропонувати 4% — 5% реальної прибутковості”, — говориться в огляді.

Наразі частка іноземних інвесторів у володінні ОВДП виросла до 24% (не враховуючи НБУ). Очікується $2 — $2,5 млрд іноземних інвестицій в ОВДП у першому півріччі 2020 р.

Облікова ставка НБУ. Очікується її подальше зниження. За переконанням аналітиків ICU, НБУ може знизити облікова ставку до 10,5% до кінця 2020 р. Реальна відсоткова ставка знизиться до 7% до кінця першого кварталу 2020 р. та до 5% до кінця 2020 р.

Таким чином, центральний банк частково наздожене хвилю зниження відсоткових ставок більшістю центральних банків країн, що розвиваються. А втім, реальна ставка НБУ, скоріш за все, залишиться вищою на 200-250 б.п. ніж облікові ставки в інших порівнюваних країнах з високою прибутковістю.

Банки. Українські банки мали ще один рекордний рік з погляду рентабельності, оскільки їхній очікуваний прибуток перевищує 60 млрд грн.

Завдяки значному росту споживчого кредитування та відсутності високих витрат на резервування, які банками були зроблені в минулому, вони можуть очікувати, що 2020 р. також буде прибутковим, адже індекс споживчих настроїв сягнув рекорду за останні 10 років.

“Хоча Нацбанк починає приділяти більше уваги роздрібному кредитуванню, український ринок усе ще знаходиться за рік-два від рівня насиченості”, — зазначають в ICU.

Корпоративне кредитування продовжує стагнувати, і обсяг валового портфеля корпоративних кредитів зменшився на 7,3% р/р у жовтні. Однак зниження відсоткових ставок повинно забезпечити зростання корпоративного кредитування до 10% р/р у 2020 р., оскільки попит на кредити зростатиме.

Економічні показники. Економіка України зросла більше ніж на 4% р/р у другому та третьому кварталах 2019 р., перевищивши консенсус-прогнози.

Найвищий з 2008 р. рівень споживчих настроїв, зростання заробітної плати та роздрібного кредитування сприяють підвищенню споживчого попиту — ключового рушія української економіки у 2019-2020 рр.

Водночас погіршення ситуації на світових сировинних ринках негативно впливає на промислове виробництво і така ситуація може зберегтися у 2020 р.

Очікується, що зростання економіки уповільниться до 3,2% у 2020 р. з 3,6% у 2019 р.

Інфляція. За прогнозами ICU, інфляція уповільниться до 4,9% на кінець 2019 р. завдяки сильній гривні, низьким світовим цінам на нафту й газ та чималому врожаю зернових.

У 2020 р. низькі ціни на енергоносії разом із жорсткою фіскальною політикою та все ще високими відсотковими ставками продовжать стримувати зростання споживчих цін.

Очікуване зміцнення гривні у першому кварталі 2020 р. повинно ще більше уповільнити інфляцію.

“Водночас позитивний ефект від зміцнення курсу гривні у першому кварталі 2020 р. може стати негативним у другому кварталі 2020 р., коли національна валюта почне слабшати. Іншими проінфляційними ризиками є сильніший споживчий попит, гірший урожай сільськогосподарської продукції та вищі, ніж очікується, ціни на нафту. Аналітики прогнозують, що інфляція буде близькою до 5,3% на кінець 2020 р.


Поточний рахунок. Сприятливі світові ціни на сировину, рекордний урожай зернових та зростання грошових переказів допомогли Україні скоротити дефіцит поточного рахунку до 2,7% від ВВП у 2019 р.

Погіршення ситуації на світових ринках та зменшення доходу від транзиту газу призведуть до розширення дефіциту поточного рахунку в номінальному вираженні, але завдяки росту економіки він залишиться на рівні 2,7% від ВВП і в 2020 р.

Всупереч певному розширенню дефіциту, гривня наприкінці 2020 р. може опинитися на рівні близькому до 25,5 грн/$1. Крім того, завдяки інвестиціям іноземних інвесторів у ОВДП національна валюта може зміцнитися до 22-23 грн/$1 до кінця першого півріччя 2020 р.

Нагадаємо, міністерство фінансів на аукціоні, у вівторок, 17 грудня, залучило 11,41 млрд грн. Середньозважена ставка прибутковості по 4-річним ОВДП у гривні знижена до 10,9%, а по 6-місячних ОВДП в євро — до 2,22%.

Також, Мінфін з метою зниження валютних ризиків має намір до 2024 р. перейти до випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованих виключно в гривні.

Як писали раніше Investory News, у листопаді інфляція стрімко сповільнилася до 5,1%. Згідно з очікуваннями Національного банку України на кінець року вона буде суттєво нижчою за прогноз у 6,3%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram