Новини
13 Грудня 2019
851

НБУ: У листопаді інфляція сповільнилася до 5,1%

Регулятор очікує, що до кінця року показник буде суттєво нижчим за прогноз у 6,3%

У листопаді інфляція стрімко сповільнилася до 5,1%. Згідно з очікуваннями Національного банку України на кінець року вона буде суттєво нижчою за прогноз у 6,3%, про це йдеться у повідомленні на сайті НБУ.

Зазначається, що такій тенденції сприяло зміцнення гривні, нижчі світові ціни на енергоресурси та розширення пропозиції окремих харчових продуктів.

“У результаті інфляція увійшла в цільовий діапазон 5% ± 1 в.п. та впритул наблизилася до середньострокової цілі 5%, установленої на кінець 2019 року”, – йдеться у повідомленні.

Через зміцнення гривні та високий урожай зернових та олійних, ціни на харчові продукти з високим ступенем обробки зростали повільніше (на 6,1% р/р). Повільніше зростали ціни й на макаронні вироби, вироби з борошна, консерви, рибу та морепродукти, шоколад, молочні продукти та м’ясні продукти.

Тривало й зниження цін на непродовольчі товари (до 1,3% р/р), причина – зміцнення гривні. В основному це стосується імпортних товарів та товарів зі значною часткою імпорту у собівартості.

“Крім того знижувалися ціни на автомобілі, одяг та взуття, комп’ютери та побутову техніку, товари особистого догляду. Сповільнилося зростання цін на меблі та фармацевтичну продукцію. А також і на овочі, зокрема капусту, моркву, цибулю, помідори, баклажани, перець буряк і картоплю, хоча темпи залишалися високими”, – повідомили в НБУ.

Через зміцнення гривні та зниження цін на нафту на світових ринках зберігалося падіння цін на паливо (на 12,6% р/р).

“Таким чином, ураховуючи фактичні показники інфляції та цінові тенденції, згідно з очікуваннями НБУ інфляція на кінець року буде суттєво нижчою за прогноз (6,3%) та з високою імовірністю залишиться в межах цільового діапазону (5% ± 1 в.п.)”, – зазначили у НБУ.

Нагадаємо, на початку грудня в НБУ спрогнозували, що за підсумками 2019 року інфляція в Україні може знизитися майже до 6%, у порівнянні з 9,8% у 2018 році та 13,7% у 2017 році.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram