Бiзнес
8 Липня 2019
3 846

M&A in Ukraine: На що очікує ринок злиття та поглинання до кінця року

Експерти впевнені, 2019-й стане третім послідовним роком зростання M&A активностей в Україні

Фото: Depositphotos

Ринку M&A цього року однозначно бути. Щоправда, активніше він розвиватиметься ближче до 4-го кварталу. Головний чинник – поява нових інвесторів, зацікавленість яких напряму залежатиме від збереження політичної та макроекономічної стабільності в країні після виборів до Верховної Ради. А поки закриваються ті угоди, які були розпочаті ще у 2018-му. Основні сектори для угод – ІТ, АПК та альтернативна енергетика.

У 2018 році загальна сума угод склала €1,05 млрд, 47% з них здійснювалося за участю іноземних інвесторів. А це майже у два рази більше, якщо порівнювати з позаминулим роком, коли цей показник становив 27%.


•••

У 2018 році загальна сума M&A-угод склала €1,05 млрд. 47% з них здійснювалося за участю іноземних інвесторів

•••


Активно придивляються

Найбільш динамічним цього року є IT-сектор. “ІТ-підприємства витісняють компанії з традиційних секторів економіки за рівнем капіталізації”, – наголошує Дмитро Щур, директор відділу інвестицій та ринків капіталу КПМГ в Україні.

За результатами перших 5 місяців 2019 року експерти відзначають декілька значних угод в ІТ-секторі. Перша – придбання Luxoft, у якої не менше третини персоналу розміщено в Україні, компанією DXC Technology за $2 млрд. Друга велика угода – придбання частки у Ajax фондом прямих інвестицій Horizon Capital за $10 млн.

Цього року експерти прогнозують укладення угоди з продажу телекомунікаційної компанії “Воля”

“Horizon Capital ще не повністю інвестував капітал свого нового фонду. Компанія в першу чергу цікавитиметься технологічними компаніями та виробниками продуктів широкого вжитку (FMCG)”, – стверджує Микола Стеценко, співкеруючий партнер юридичної компанії AVELLUM. І додає, що “є певна вірогідність, що цього року також буде продано групу телекомунікаційних компаній Воля”. Експерт упевнений, що у 2019-му варто очікувати нових угод на ринку нерухомості від Dragon Capital.


Найбільш активні галузі для M&A у 2019 році:

• інформаційні технології (ІТ);
• харчове та сільське господарство (агробізнес);
• відновлювана енергетика;
• енергогенеруючі та енергорозподільчі компанії;
• легка промисловість;
• транспорт та інфраструктура;
• фармацевтична промисловість;
• електронна комерція.


Чимало угод було і намічається в аграрній сфері.

Знаковим M&A стало придбання агрохолдингу “Мрія” саудівською компанією SALIC восени минулого року.

Також відзначилась компанія президента кондитерської корпорації “Рошен” В’ячеслава Москалевського, яка придбала “Летичів Агро”. Було продано і три підприємства компанії Agrogeneration, а українська HarvEast придбала “Агро-холдинг МС”.

Агрокомпанія родини Герег (“Епіцентр”) придбала Робімакс-Агро та Оболонь Агро, а Кернел – 5,85% ViOil. Маріупольська інвестиційна група стала власником “Світ Агро Трейд”. Також KSG Агро продала одну зі своїх компаній.

“LNZ Агро придбав дві компанії в Черкаській області, а Delta Wilmar купила компанію Чумак у Dragon Capital”, – нагадав Дмитро Ануфрієв, партнер та керівник департаменту корпоративних фінансів “Делойт”.

Щодо потенційних угод, то, за словами Миколи Стеценко, у нинішньому році “варто очікувати активність від групи “Епіцентр” та “Кернел”, адже в останні роки ці компанії були регулярними гравцями на ринку M&A, але ще не до кінця задовільнили свої апетити”.

У нинішньому році варто очікувати активність від групи “Епіцентр” та “Кернел”

Загалом спостерігатиметься активізація агросектору в частині переробки сільськогосподарської продукції, елеваторних та логістичних активів. “У зв’язку з ростом агровиробництва”, – уточнює Дмитро Щур. І додає, що наразі залишається відкритим вікно можливостей для іноземних інвесторів з Європи та США, яких продовжує приваблювати зелена енергетика. “Вони намагатимуться придбати до кінця року компанії, які вже мають дозвільну документацію”, – зазначив він.

У свою чергу Дмитро Ануфрієв додає, що виробник електроенергії Total та компанія NBT продовжують реалізовувати плани щодо будівництва великого вітрового парку в Україні. А канадська TIU Canada – стратегію щодо інвестування $100 млн у будівництво СЕС в Україні до кінця поточного року.

Зацікавили: нерухомість, медицина та енергетика

Підвищена активність спостерігалася й на ринку комерційної нерухомості: було продано ТРЦ Respublika та корпус заводу Арсенал на Печерську, БЦ “Сігма” та БЦ “Інком”. “Інтеграл-Буд” придбав готель “Санкт-Петербург” у центрі Києва, а Вагіф Алієв купив ТРЦ Ocean Plaza.

“Загалом сектор комерційної нерухомості продовжує низку угод, у якій вже традиційно лідирує Dragon Capital. Серед останнього – придбання торгового центру Аладдін площею 16,5 тис. кв. м, у результаті чого портфель комерційної нерухомості компанії досяг 160 тис. кв. м”, – каже Дмитро Щур.

Знакові угоди відбулися й в секторі медичних послуг – на початку квітня 2019-го Horizon Capital придбав міноритарну частку мережі медичних клінік “Добробут”. Розвивався й напрямок інфраструктури. Так, група Posco Daewoo придбала зерновий термінал в Orexim Group, а “Кернел” – РТК-Україна. Та ринок альтернативної енергетики: NBT придбав компанію “Азовінвестпром”, а компанія Acciona – “Арциз-Солар”.

Іноземні інвестори VS локальні гравці

Для зростання ринку M&A критично важлива зацікавленість з боку іноземних інвесторів. Дмитро Ануфрієв упевнений, їхні фінансові можливості та загальний потенціал суттєво вищі, ніж у локальних гравців. Проте, силоміць примусити іноземного інвестора прийти та інвестувати в країну неможливо.

“Його вибір визначається низкою факторів, серед яких – дохідність бізнесу та його ризикованість, ризики країни. Тому найкращим мотиватором є success stories інших інвесторів, які зайшли на ринок у минулому та досягли значного рівня дохідності”, – зазначив пан Ануфрієв. На його думку, важливо співпрацювати з МВФ й такими міжнародними донорами як USAID, ЄБРР, Світовий Банк тощо. “Адже це дає позитивний сигнал іншим іноземним інвесторам”, – упевнений він.

При цьому Микола Стеценко переконаний, головне – максимально правильно популяризувати перевагу інвестицій в Україні. “Маю на увазі вільний ринок, професійну та дешеву робочу силу, природні ресурси, транспортну інфраструктуру. Тобто, піар України за кордоном треба збільшити в 10 разів від теперішнього рівня, тоді буде ефект”, – упевнений він.


Основним драйвером зростання ринку M&A в Україні стануть:
• стабільність макроекономічної політики НБУ, міністерства фінансів, уряду, ефективне управління державним боргом. Важливий результат цієї політики для зростання М&А – прогнозований валютний курс та інфляція;
• виконання програми фінансової підтримки МВФ;
• реформування судової системи та судової практики щодо захисту іноземних інвесторів і міноритарних власників;
• демонстрація прогресу в боротьбі з корупцією;
• реалізація експортних можливостей угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, що забезпечує потенціал зростання в першу чергу українського агропромислового бізнесу;


Проте, не всі експерти погоджуються з тим, що ринок M&A в Україні цього року більшою мірою зацікавить саме іноземних інвесторів. “Основними покупцями залишатимуться місцеві інвестори та фонди”, – переконаний Олексій Ращупкін, партнер ІК Atlas Advisors.

Він упевнений, без прискорення економіки та успішного запуску судової реформи про якесь суттєве збільшення ринку М&А, тим більше приходу іноземних інвесторів, говорити важко. “Єдиний потужний фактор, який ще може зіграти роль – скасування мораторію на продаж сільгоспземлі. Але малоймовірно, що це трапиться цього року”, – зазначив він.

Серед факторів, що стримуватимуть іноземних інвесторів варто відзначити президентські/парламентські вибори, а також формування нового Кабміну. З думкою про те, що основними гравцями на ринку M&A будуть локальні інвестори та підприємці з високим апетитом до ризику погоджується й Дмитро Ануфрієв. “Такі гравці можуть зіграти на зниженому попиті на українські активи та використати можливість придбати найкращі з них із дисконтом до вартості, який за період політичної турбулентності стане вагомим”, – упевнений він.

Раніше Investory News писали, що загальна вартість 10 найбільших угод 2018 року, в тому числі з двома угодами у металургійному секторі на суму $820 млн (55%) і п’ятьма угодами у секторі сільського господарства (зокрема три угоди з придбання українських активів іноземними інвесторами) за $488 млн (33%), становить $1,5 млрд.

А за оцінками експертів, загальний обсяг угод на аграрному ринку у 2018 році склав $750 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram