Новини
4 Червня 2021
649

Китай схвалив Ant Group план управління компанією споживчого кредитування

Влада підтримує цей напрям бізнесу і тепер повністю його регулює

Ant Group Джека Ма отримала схвалену китайською владою схему управління новою компанією споживчого кредитування, яку зареєструють у південно-західному місті Китаю Чунцин зі статутним капіталом у 8 млрд юанів (більше ніж $1,25 млрд). Про це повідомляє CNBC з посиланням на Комісію з регулювання банківської та страхової діяльності КНР.

Зазначається, що у новому підприємстві Ant володітиме 50%-ю часткою. Вона внесе 4 млрд юанів ($625,93 млн) до статутного капіталу, стільки ж внесуть ще шість акціонерів.

Нова компанія зможе видавати особисті позики та випускати облігації. До неї також увійдуть кредитні компанії Ant Huabei й Jiebei, які раніше були великими одержувачами доходу та мають велике значення для групи.

“Тепер Ant зобов’язується чітко позначати, яка фінансова установа надає кредит, — повідомив неназваний китайський чиновник виданню 21st Century Business Herald. — Будь-які кредити під брендами Huabei й Jiebei повинні бути частково застраховані компанією Ant consumer finance company”.

Після того як у жовтні 2020 року Джек Ма публічно розкритикував владу й держбанки за “менталітет ломбарду” та протидію інноваціям, в його компаніях розпочалися проблеми. Китайська влада в останній момент скасувала IPO фінансової компанії мільярдера Ant Group, яке могло стати найбільшим у світі.

У грудні стало відомо про антимонопольне розслідування вже проти Alibaba, а сам Джек Ма пропав з поля зору публіки на два місяці.

Народний банк Китаю наказав Ant Group розробити план виправлення ситуації у грудні та схвалив ряд кроків у квітні. Один з них передбачає перетворення Ant Group у фінансовий холдинг, тож, через це компанія стає більше регульованою, ніж банк.

Alibaba була оштрафована за підсумками антимонопольного розслідування на $2,8 млрд. “Створення та діяльність компанії споживчого кредитування — це великий перший крок для Ant Group у розв’язанні проблем з регуляторами”, — зазначають експерти.

Як наголосив CNBC керуючий директор і старший аналітик Bernstein Кевін Квек, це позитивний знак для Ant, оскільки означає, що регулятори як і раніше підтримують Ant у кредитному бізнесі, за винятком того, що тепер вони його повністю регулюють.

За його словами, дозвіл на роботу нової компанії демонструє “прогрес для Ant у реструктуризації свого бізнесу відповідно до вимог регуляторів”.

Представник Ant Group заявив у четвер, 3 червня, що за керівництвом регулювальних органів Ant “працюватиме з іншими акціонерами”, щоб “задовольнити потреби споживачів, а також продовжувати підвищувати якість фінансових послуг і можливості управління ризиками”.

До припинення IPO Ant китайські регулятори стали турбуватися про технологічні компанії, які надають послуги кредитування та впливають на фінансову стабільність. Ant Group пропонувала кредити, які незалежно страхуються партнерськими фінансовими інститутами компанії, до складу яких входить близько 100 банків. За шість місяців, що закінчилися 30 червня 2020 року, це становило близько 39% доходів, що було найбільшою частиною. Раніше кредити пропонувалися через продукти Huabei й Jiebei.

Раніше Investory News писали, що Комісія з регулювання банківської та страхової діяльності Китаю анонсувала нові правила для ринку онлайн-кредитування.

Тим часом за інформацією Bloomberg, співробітники Ant Group, фінтех-компанії мільярдера Джека Ма, незадоволені зривом її первинного розміщення і починають звільнятися.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram