Новини
2 Березня 2021
799

Bloomberg: Співробітники Ant Group почали звільнятися через зрив IPO

Потенційно найбільше в історії первинне розміщення акцій заблокувала китайська влада

Співробітники Ant Group, Фінтех-компанії мільярдера Джека Ма, незадоволені зривом її первинного розміщення і починають звільнятися, пише Bloomberg з посиланням на обізнані з ситуацією джерела.

Компанія повинна була вийти на біржі Гонконгу та Шанхаю ще в листопаді минулого року, але потенційно найбільше в історії IPO ($34,4 млрд) заблокувала китайська влада. Пізніше вони почали вимагати, щоб Ant Group “повернулася до коріння” і зосередилася на обробці платежів замість прибутковіших напрямків бізнесу.

Напередодні первинного розміщення керівництво Ant Group тимчасово зупинило програму викупу акцій у співробітників, для багатьох з яких папери компанії становили значну частину доходу, розповіли Bloomberg джерела в Ant, які побажали зберегти анонімність.

Після зриву IPO ці співробітники виявилися власниками акцій, цінність яких не може визначити навіть сама компанія: керівництво не відновлює програму викупу частково через невпевненість в тому, як оцінювати бізнес, стверджують співрозмовники агентства.

Невдоволення ростуть. Кілька співробітників, які прийшли в Ant незадовго до відкладеного IPO, вирішили звільнитися, замість того щоб чекати, коли компанія все-таки вийде на біржу. Інші почали серйозно турбуватися за своє фінансове становище: чекаючи успішного IPO, вони купили автомобілі та внесли перші внески за будинки, розповіло одне джерело. Як зазначають топменеджери, у квітні після виплати бонусів компанія готується до нових звільнень.

Заспокоїти персонал спробував голова ради директорів Ant Group Ерік Цзин. Відповідаючи на повідомлення одного зі співробітників на внутрішньому сайті компанії, він заявив, що керівництво перегляне політику винагород і стимулів, а також представить “короткострокове рішення”, яке дозволить співробітникам продати частину акцій у квітні цього року. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела, які бачили листування.

Ерік Цзин також зазначив, що Ant Group вийде на біржу в майбутньому. “Компанія обов’язково стане публічною. Я повністю в цьому впевнений”, — написав він, підкресливши, що сьогодні пріоритетом є приведення компанії у відповідність до вимог китайської влади.

На фото: Ерік Цзин

Останні місяці влада Китаю почала активніше регулювати ринок онлайн-кредитування. З 2022 року інтернет-платформи, які видають кредити населенню в партнерстві з банками, зобов’яжуть фінансувати не менше 30% від кожної позики. Опитані Financial Times експерти зазначали, що ці правила “завдадуть збитків одному з найбільш перспективних сегментів бізнесу Ant”.

Фінтех-компанії належить одна з найбільших у Китаї приватних платформ кредитного скорингу Sesame Credit і найбільша китайська цифрова платіжна система Alipay.

Раніше влада країни також зобов’язала найбільші IT-компанії ділитися даними про кредити своїх клієнтів з державним кредитним агентством. Про ці плани повідомляло Reuters. Ant погодився надати інформацію про 500 млн користувачів, включаючи їх особисті дані, суми позик і ступінь погашення боргу, однак Центробанк Китаю незадоволений обсягом даних і тим, як часто компанія передає їх державі, пише FT з посиланням на обізнані джерела.

Ant Group раз на місяць надсилає в Кредитний довідковий центр ЦБ зведені дані всіх угод, чиновники вважають, що з точки зору управління ризиками ця періодичність дуже низька.

“У людини, яка бере одну позику на місяць, інший профіль ризику, ніж у людини, яка бере 10 кредитів. Поточний графік обміну даними недостатній для того, щоб визначати кредитоспроможність”, — пояснив виданню колишній співробітник Центробанку. Сама компанія звинувачує закони про недоторканність приватного життя: користувачі повинні дати згоду на надання своїх даних третім особам (включаючи ЦБ Китаю), і тільки частина з них погодилася ділитися даними, пише FT.

Аналітики зазначають, що зобов’язання ділитися даними з урядом може позначитися на всій галузі онлайн-кредитування.

“Ant Group може стати менш активною у зборі та аналізі даних користувача, якщо всі вони опиняться в руках влади. Це може загальмувати всю галузь”, — сказав виданню експерт з інтернет-фінансування Wanxiang Blockchain в Шанхаї Зоу Чуанвей.

При цьому сам Центробанк нездатний обробляти всі дані групи через брак досвіду і технологій, заявили FT колишні співробітники банку.

Нагадаємо, впливове китайське державне видання Shanghai Securities News виключило засновника Alibaba Джека Ма зі списку головних бізнесменів країни та водночас похвалило головного конкурента Alibaba — холдинг Tencent Поні Ма.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram