Новини
22 Березня 2023
528

Кабмін ліквідував “Укроборонпром”

Наразі цією галуззю буде опікуватися АТ “Українська оборонна промисловість”

Кабінет міністрів України (КМУ) створив акціонерне товариство “Українська оборонна промисловість” шляхом перетворення держконцерну “Укроборонпром”, повідомив у Telegram представник уряду у ВР Тарас Мельничук.

100% акцій АТ належать державі. Затверджено статут АТ “Українська оборонна промисловість” і положення про наглядову раду АТ.

“Установлено, що статутний капітал товариства становить 237 млн 071 тис. грн і формується майном державного концерну “Укроборонпром” згідно з додатком 1 до акта приймання-передачі майна до статутного капіталу товариства”, — написав Тарас Мельничук.

“Це не просто зміна вивіски, це реформа, яка готувалася тривалий час ще до початку повномасштабного вторгнення росії. Україна прагне побудувати один із найпотужніших оборонно-промислових комплексів у світі.

Тому запроваджуємо ефективну модель управління для нового підприємства. Створюємо умови для залучення інвестицій у виробництво зброї, техніки та амуніції. Відповідні зміни також дозволять посилити взаємодію з нашими західними партнерами”, — заявив прем’єр Денис Шмигаль.

Корпоратизація “Укроборонпрому” передбачена законом, який Верховна Рада ухвалила ще у липні 2021 року.

За законом, перший етап реформування передбачає підготовку учасників концерну до реорганізації та перетворення Концерну в акціонерне товариство. Другий етап передбачає створення галузевих бізнес-об’єднань в організаційно-правовій формі акціонерних товариств, а також утворення господарських товариств на базі підприємств, включених до складу “Укроборонпрому”.

На третьому етапі має завершитися перетворення концерну в акціонерне товариство, 100% акцій якого належатиме державі.

Трансформація торкнеться 137 розрізнених підприємств “Укроборонпрому”, 21 з яких знаходиться на тимчасово окупованих росією територіях. Очікується, що реалізація передбачених законом норм дозволить державним оборонним підприємствам залучати прямі (зокрема, іноземні) інвестиції з метою виготовлення сучасних зразків озброєння і військової техніки.

Нагадаємо, в Україні пропонують скасувати до 50% ліцензій та дозволів для бізнесу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram