Новини
14 Червня 2019
728

Іноземці збільшили вклади в ОВДП до рекордних 48,7 млрд грн

Також НБУ дозволив кредитувати іноземні компанії для купівлі українських облігацій

Обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої державної позики України (ОВДП) за підсумками щотижневого аукціону виріс на 5,4 млрд грн, або на 12,6%, – до 48,7 млрд грн.

За даними Національного банку України, у порівнянні з початком року обсяг вкладень нерезидентів в українські державні облігації зріс на 42,3 млрд грн, “або майже у 8 разів”. На даний момент обсяг ОВДП в портфелі нерезидентів складає 6,3% від їх загального обсягу в обороті. “У той час як на початок року цей показник становив менш ніж 1%”, – зазначається у повідомленні.

До того ж, у Нацбанку повідомили, що для спрощення іноземних інвестицій в Україну регулятор дозволив банкам здійснювати короткострокове фінансування у гривні юридичних осіб-нерезидентів для придбання ними облігацій внутрішньої державної позики.

“З 14 червня 2019 року українські банки зможуть надавати іноземним компаніям та банкам під зазначені цілі гривневі кредити, а також проводити операції на умовах форвард та своп на строк, що не перевищуватиме 14 робочих днів”, – йдеться у повідомленні відомства.

Як зазначив заступник голови Національного банку Олег Чурій, нещодавній запуск “лінку” з міжнародним депозитарієм Clearstream усунув технічні перешкоди для припливу іноземних інвестицій у державні облігації.

“Дозвіл банкам фінансувати такі операції у гривні дає інвесторам змогу краще планувати свою участь в аукціонах з розміщення ОВДП і на вторинному ринку. Це підсилюватиме їх інтерес до українського ринку”, – впевнений він.

Крім цього, реагуючи на чисельні звернення українського бізнесу, Національний банк уточнив, що суб’єкти господарювання можуть розраховуватися за торговельними зовнішньоекономічними договорами як валютними, так і гривневими платіжними картками, якщо операція не перевищує 150 тис. грн.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України затвердив середньострокову стратегію управління державним боргом на 2019-2022 роки. Серед основних завдань: залучення іноземних інвесторів до інвестування в гривневі ОВДП та збільшення частки держборгу у національній валюті. Загалом стратегія розроблена з урахуванням макроекономічних прогнозів і задач бюджетної політики та спрямована на поступове досягнення на кінець 2022 року відношення обсягу державного боргу до ВВП на рівні не більш як 43%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram