Новини
28 Травня 2019
729

Іноземні інвестори отримали дозвіл на купівлю українських цінних паперів

Україна приєдналася до системи міжнародного депозитарію Clearstream

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay

Система міжнародного депозитарію Clearstream, що входить до групи Deutsche Börse Group, розпочала свою роботу в Україні. З 27 травня 2019 року іноземні інвестори мають змогу купувати українські державні цінні папери та розраховуватися за них через цю систему. Банком-кореспондентом та оператором цього рахунку в Україні виступатиме Citibank, повідомляє Національний банк України.

“Запуск першого в історії України “лінку” з міжнародним депозитарієм полегшить доступ іноземних інвесторів до державних цінних паперів, номінованих у гривні. Проведення розрахунків через систему Clearstream гарантуватиме їх відповідність міжнародним стандартам і зменшить операційні витрати інвесторів на проведення таких операцій”, – йдеться в офіційному повідомленні на сайті регулятора.

Зазначається, що спільна ініціатива сприятиме збільшенню попиту на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), підвищенню їх ліквідності та привабливості на міжнародному ринку капіталу. “Таким чином, український уряд розширить джерела довгострокового фінансування і зможе знизити вартість запозичень, а також поліпшити валютну структуру державного боргу внаслідок збільшення частки фінансування в гривні”, – упевнені в НБУ.

Як зазначив керівник відділу глобальних ринків Clearstream Ян Віллемс, можливість вийти на ринки, що розвиваються, такі як Україна, через стабільну пост-торговельну інфраструктуру є дуже привабливою для інвесторів у всьому світі. “Україна, яка тепер є частиною нашої глобальної мережі, відкриває їм нові інвестиційні та фінансові можливості”, – підкресли він.

У свою чергу урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца підкреслив, що цього року спостерігається суттєве зростання попиту іноземних інвесторів на гривневі ОВДП – їх портфель перевищив вже $1,5 млрд та “продовжує збільшуватись”.

“З відкриттям лінку Clearstream з’явився потенціал для ще більшого зростання частки нерезидентів в українських ОВДП, оскільки вона все ще становить близько 5% від загального обсягу ОВДП в обігу, що значно менше, якщо порівняти з іншими країнами, що розвиваються”, – зазначив Юрій Буца.

За словами заступника голови Національного банку Олега Чурія, наступним кроком для збільшення привабливості ОВДП і ліквідності їх вторинного ринку “має бути розширення можливості торгів цими інструментами на міжнародних торгових платформах”.

Нагадаємо, з початку року обсяг вкладень в державні облігації іноземцями зріс майже у 6 разів – було придбано ОВДП на 36 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram