Новини
5 Червня 2019
829

Нова стратегія держборгу: ОВДП для іноземних інвесторів та збільшення частки у гривні

Уряд затвердив стратегію управління державним боргом України до 2022 року

Кабінет міністрів України затвердив середньострокову стратегію управління державним боргом на 2019-2022 рр. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

Стратегія розроблена з урахуванням макроекономічних прогнозів і задач бюджетної політики та спрямована на поступове досягнення на кінець 2022 р. відношення обсягу державного боргу до ВВП на рівні не більш як 43%.

“Після свого пікового значення у 69,2% в кінці 2016 р., держборг у відсотках до ВВП знизився до 52,3% на кінець 2018 р. Цей індикатор є одним із ключових для інвесторів, адже показує здатність країни повертати борги. Це, також, свідчить і про зменшення боргового навантаження на бюджет країни”, — зазначила міністр фінансів України Оксана Маркарова.

Тож, реалізація завдань стратегії включає наступні заходи:

збільшення частки держборгу у національній валюті;

залучення іноземних інвесторів до інвестування в гривневі ОВДП;

подовження середнього строку до погашення державних цінних паперів і забезпечення рівномірного графіка погашення держборгу;

здійснення операцій з активного управління держборгом для зменшення пікових навантажень на бюджет та стимулювання попиту на державні цінні папери;

проведення роботи із забезпечення повноцінного доступу України на міжнародний ринок капіталу;

подальше вдосконалення політики управління держборгом, шляхом створення та ефективного функціонування Агентства з управління державним боргом з використанням найкращих світових практик;

збільшення довгострокового пільгового фінансування шляхом розширення співпраці з міжнародними фінансовими організаціями (зокрема Світовим банком, МВФ, ЄБРР, ЄІБ) та країнами-партнерами.

Як відомо, вже в травні-грудні 2019 р. Україна буде змушена погасити боргових платежів у валюті на $6,3 млрд, включаючи $3,5 млрд за зовнішнім держборгом і $2,8 млрд з валютних облігацій внутрішньої держпозики.

У зв’язку з уповільненням економічного зростання в I кв 2019 р., аналітики J.P.Morgan погіршили прогноз зростання реального ВВП України у поточному році з 3,4% до 3%. Основна причина – уповільнення економічного зростання в I кварталі 2019 р.

Також, Україна запропонує ОВДП на міжнародних ринках капіталу. До кінця кварталу первинні розміщення облігацій перемістяться на платформи Bloomberg і Refinitiv.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram