Новини
30 Травня 2019
723

Україна цього року повинна виплатити $6,3 млрд боргів

За зовнішнім держборгом – $3,5 млрд, за валютними ОВДП – $2,8 млрд

Вже в травні-грудні 2019 року Україна буде змушена погасити боргових платежів у валюті на $6,3 млрд, включаючи $3,5 млрд за зовнішнім держборгом і $2,8 млрд з валютних облігацій внутрішньої держпозики. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин.

На його думку, одним із найсильніших викликів буде погашення держборгів саме в інвалюті. “Піковими періодами є травень і вересень. Зокрема, в травні знадобиться $1,4 млрд на погашення зовнішнього держборгу і $0,3 млрд – валютних ОВДП. У вересні – $1,6 млрд зовнішнього держборгу і $0,1 млрд валютних ОВДП”, – зазначив він.

“Тиснути” на валютний ринок буде погашення короткострокових гривневих ОВДП, які нерезиденти придбали в лютому-квітні. “Так, у липні-вересні значна частина коштів від погашення гривневих ОВДП буде конвертуватися у валюту і виводитися з України. Національному банку, користуючись нинішнім сприятливим курсом, слід продовжувати викуповувати валюту на міжбанківському ринку для поповнення міжнародних резервів і, можливо, нарощувати темпи такого викупу”, – вважає Богдан Данилишин.

І додає, що в аспекті держборгу та курсової стабільності одним із найважливіших завдань української влади будуть відносини з Міжнародним валютним фондом.

Нагадаємо, у першому кварталі 2019 року державний борг України зріс до $78,78 млрд. Прямий зовнішній борг на кінець березня збільшився з 39,64 млрд до $40,18 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram