Новини
17 Вересня 2021
547

Експертна думка: Рекордні ціни на газ у Європі не позначаться на українцях

Прогнозована ціна імпорту газу в проєкті Держбюджету-2022 — $220 за тисячу кубометрів

Завдяки річним контрактам на постачання газу, введеним у нашій країні, рекордні ціни на “блакитне паливо” в Європі не позначаться на українцях. Про це в ефірі програми “Право на владу” на каналі “1+1” заявив глава комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, пише Укрінформ.

“Те, що робиться на спотових ринках (а спотовий ринок — це на завтра або на наступний місяць), не стосується українських домогосподарств. Тому що у квітні були встановлені річні контракти”, — сказав Герус.

Він нагадав, що ціни в річних контрактах для населення залишаються незмінними до травня 2022 року, завдяки чому ціна газу буде стабільною протягом зими.

Крім того, для теплокомуненерго діє пропозиція стабільного тарифу від НАК “Нафтогаз України”. “Відповідно, у нас цієї зими буде тарифна стабільність, і ціни будуть набагато нижчими за ринкові”, — підсумував Герус.

Урядовий проєкт державного бюджету України на 2022 рік побудований з урахуванням прогнозу Мінекономіки про середньорічну ціну імпорту газу $220 за тис. м³.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, зареєстрованого у Верховній Раді та розміщеному на її сайті, середня ціна нафти наступного року очікується на рівні $65 за барель марки Brent.

Крім того, уряд заклав у проєкт Держбюджету-2022 прогноз зниження вартості залізної руди в I-III кварталах 2022 року до $100 за тонну проти $181 за тонну в I-III кварталах 2021 року і $133 за тонну в IV кварталі 2021 року.

Проєкт Держбюджету-2022 побудований на прогнозі середньорічного курсу долара у 2022 році 28,6 грн/$1 (28,7 грн/$1 — на кінець року) і євро 33,75 грн/€1. При цьому цьогоріч уряд як і раніше очікує девальвації нацвалюти, вказуючи очікуваний середньорічний курс долара та євро на рівні відповідно 28 грн/$1 і 33,04 грн/€1.

Як повідомлялося, в нинішньому році в Європі зафіксовано аномальне зростання спотових цін на природний газ: наприкінці липня вони подолали позначку $500 за тис. м³, до середини вересня впритул наблизилися до планки $1000 за тис. м³, і лише днями знизилися до рівня $800 за тис. м³.

Ціни на залізну руду останні місяці знизилися до рівня нижче $120 за тонну, хоча ще наприкінці липня перевищували $200 за тонну.

Нафта марки Brent в цей час котирується на ринку на рівні близько $75 за барель.

Раніше Investory News писали, що час, коли природний газ був дешевим, минув. Попит на колись доступне паливо сильно перевищив пропозицію і призвів до стрибка цін у всьому світі. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram