Думки
29 Листопада 2021
2 052

Джеффрі Сміт: Чому COVID-19 не вдасться “вкрасти Різдво”?

Фінансовий журналіст із Франкфурта — про ситуацію з коронавірусом та вакцинацією у світі

Чергова зима, черговий сплеск захворювань на коронавірус в Європі, а також черговий карантин та економічний спад?

Почуття дежавю занадто сильне, але, мабуть, не таке тривожне, як здається. У західному суспільстві є кошти, а також воля, щоб гарантувати — це питання буде порушено востаннє. Будь-яке уповільнення темпів зростання через заходи громадської охорони здоров’я найближчі пару місяців буде короткочасним і незначним.

Щоправда, новини, на перший погляд, погані. Австрія знову ввела режим повного карантину на місяць, а рівень заражень у Німеччині вдвічі вищий, ніж будь-коли. За останні сім днів середній показник нових випадків COVID-19 перевищив 51 тис. Така сама картина в Нідерландах і Польщі.

Особливе занепокоєння викликає Німеччина. У країні, яка зазвичай є двигуном економічного зростання Європи, будь-які нові обмеження матимуть серйозніші наслідки для єврозони загалом.

Політичні діячі, що відволікаються на національні вибори у вересні (як Індія на початку цього року), відстають від життя. Новий коаліційний уряд, який ще не затверджений, не має повноважень для рішучих дій.

Сотні мільйонів вакцинованих всього континенту людей шоковані, дізнавшись, що своїми діями їм не вдалося усунути загрозу масових обмежень, аби запобігти перевантаженню служб охорони здоров’я. Частково це пояснюється тим, що прогнози офіційних осіб на початку року були надто оптимістичними.

“Дельта-штам сильно змінився стосовно рівня вакцинації та природного зараження, необхідного для отримання колективного імунітету, — зазначив в інтерв’ю грецькій газеті Kathimerini Пітер Піот, вірусолог, який є спеціальним радником Європейської комісії. — Цей відсоток наразі зріс приблизно до 90%, тоді як на початку ми думали, що він буде близько 70%”.

Більшість людей (близько 70% європейського населення повністю вакциновано) знайшло зручного “цапа-відбувайла”: меншість — ті, хто відмовився від вакцинації. Дані показують, що вони мають рацію — рівень інфікування був найвищим саме там, де вакцинація найнижча — у Центральній та Східній Європі.

При цьому рівень інфікування був помітно нижчим в Ірландії, Іспанії та Португалії, де рівень вакцинації досягає 92%, а також в Італії та Франції, де уряд діяв менш гидливо, ніж у Німеччині, тимчасово зупинивши індивідуальні права, щоб стимулювати людей до вакцинації. Нині Австрія розпорядилася про проведення першої загальнонаціональної вакцинації. Навряд чи вона буде останньою.

Нетерпимість, що зростає, як серед політиків, так і серед населення в загальному до тих, хто все ще відмовляється від щеплень, була підкреслена минулого тижня Єнсом Спаном, міністром охорони здоров’я правоцентристського уряду Німеччини. Він попередив — “до кінця цієї зими майже всі в Німеччині, ймовірно, будуть вакциновані, одужають чи помруть”.

Підтекст цього був зрозумілим: ніхто не хоче знову відкладати своє життя на потім, щоб догодити людям, які не захищають себе від COVID-19. Це створює ґрунт для дедалі більшої суперечності послідовності подій, як уже стало зрозуміло з демонстрацій позаминулими вихідними проти нових обмежень у Європі.

На щастя, є підстави вважати, що все не так погано. По-перше, всі хвилі COVID-19 мають кінець, а в Східній Європі, по якій дельта-штам вдарив першим, кількість нових випадків захворювань вже явно скорочується. По-друге, ревакцинація забезпечує простий та ефективний захист від однієї з основних причин нинішньої хвилі — ослаблення імунітету після першої хвилі вакцинації.

По-третє, європейські регулюючі органи цього тижня, швидше за все, схвалять вакцинацію дітей віком від 5 до 11 років, перекривши ще один значний канал передачі інфекції та забезпечивши роботу шкіл. По-четверте, одна або кілька противірусних таблеток, розроблених Merck, Pfizer і Regeneron (інші все ще розробляються), швидше за все, будуть схвалені “задовго до весни”.

Велика Британія, яка вже відмовилася від більшості обмежень на соціальне дистанціювання цього літа та в якій спостерігається плато, а не сплеск інфекцій, вже схвалила молнупіравір — препарат Merck. Регулятори ЄС сподіваються утвердити його до кінця року.

І нарешті, європейська економіка, зрозуміло, вже багато в чому навчилася боротися із COVID-19. Від гнучких методів роботи до покупок в інтернеті та дотримання соціального дистанціювання — все це вже пройдено. Якщо не брати до уваги якусь непередбачену катастрофу, то COVID-19 не вдасться “вкрасти” цьогорічне Різдво.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram