Новини
13 Серпня 2021
627

Держоборонзамовлення у 2021-му виконується вдвічі швидше проти минулого року: Цифри

Результат багато в чому досягнуто шляхом пролонгації контрактів минулих років

Державне оборонне замовлення у 2021 році виконується вдвічі швидше, ніж у 2020: на початок серпня рівень його виконання понад 60%, тоді як рік тому він був “30% з чимось”, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на віцепрем’єр — міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського.

На пресконференції під час Міжнародного оборонного інвестиційного форуму України в Києві він уточнив, що з 22,7 млрд грн держоборонзамовлення Міноборони контракти укладені або пролонговані вже більш ніж на 17 млрд грн.

Водночас Уруський зазначив, що цей результат багато в чому досягнуто шляхом пролонгації контрактів минулих років, тоді як ситуація з новими контрактами його поки не влаштовує. Віцепрем’єр очікує, що відставання буде надолужено у серпні-вересні.

Відповідаючи на питання про держоборонзамовлення-2022, він вказав, що рішення за Радою нацбезпеки та оборони, і Мінфін поки не планує істотного збільшення фінансування на ці цілі, проте Мінстратегпром буде пропонувати нові програми.

Уруський також повідомив, що у 2022 році планується виділити кошти на Агентство оборонних технологій, документи, про створення якого для затвердження урядом він підписав у четвер.

Раніше глава Мінстратегпрому уточнював, що на 1 липня 2021 року державні замовники уклали 159 державних контрактів на загальну суму майже 15 млрд грн, що становить 55% загального обсягу фінансування, передбаченого держоборонзамовленням 2021 року. Зокрема укладено 12 контрактів на 125 млн грн і пролонговано 147 контрактів на 14,7 млрд грн.

Тим часом держпідприємство Завод ім. Малишева, який входить до складу концерну Укроборонпром, випустив танк “Оплот” на замовлення Укрспецекспорту, повідомляє пресслужба Укроборонпрому.

Вперше новий “Оплот” можна буде побачити під час військового параду до 30-річчя незалежності України, який відбудеться 24 серпня в Києві.

Після, новий танк буде демонструвати свої бойові можливості потенційним замовникам, зокрема іноземним, уточнюють в Укроборонпромі.

У лютому Завод ім. Малишева отримав контракт від Укрспецекспорту на ремонт танків Т-80УД для Пакистану. Вартість контракту $85,6 млн.

БМ “Оплот” — сучасний український основний бойовий танк, розроблений Харківським конструкторським бюро машинобудування. Є корінною модернізацією танка Т-84У “Оплот” і новітнім представником серії танків Т-84.

Як писали раніше Investory News, українська армія бере на озброєння південнокорейський KIA KM450, яка є ліцензійною версією американського Kaiser Jeep M715 часів війни у ​​В’єтнамі.

Нагадаємо, у 2020 році на фоні пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 Україна залишалася у списку 40 країн світу за обсягами витрат на оборонну сферу. Так, витрати Києва на оборонну сферу минулого року експерти оцінили в $5,9 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram