Новини
21 Березня 2021
653

Чотири поради — як не підірвати довіру в команді під час дистанційної роботи

Експерти з PwC, Гарварду й інших університетів підказують, як мотивувати робітників

Дослідники отримують все більше даних про те, що перехід на “віддаленку” приносить не тільки вигоду компаніям, а ще й може підірвати довіру в командах. Так, відсутність особистого спілкування породжує недомовки серед колег, а менеджери прагнуть посилити контроль за працівниками, що призводить до втрати мотивації та зниження продуктивності праці.

Експерти з PwC, Гарварда й інших університетів дали 4 поради, як це змінити та зміцнити довіру на “дистанційці”, повідомляє Inc.

“Довіра будується на спільному проведенні часу, далеко не обов’язково навколо робочих завдань. Вербально або невербально висловлюючи розуміння, співчуття або стурбованість, ми формуємо та підтримуємо соціальні зв’язки. Дзвінки в Zoom ніколи не замінять глибину та якість особистого людського спілкування”, — вважає завідувач кафедри соціології Університету Торонто Скотт Шиман.

Він упевнений, що онлайн-спілкування, навпаки, породжує більше приводів для непорозуміння. “Уявіть, що ви бачите на екрані незадоволене обличчя керівника або колеги та відразу приймаєте це на свій рахунок. Хоча, можливо, ви просто неправильно зрозуміли ситуацію й вашого співрозмовника могли дратувати, наприклад, його галасливі сусіди або дитина, яка раптово зайшла до кімнати. В офлайн-спілкуванні ви могли б краще прочитати ці сигнали та прояснити їх”, — зазначає експерт.

За словами завідувачки кафедрою юридичного факультету Гарвардського університету Хайді К. Гарднер, ми також схильні приписувати недоліки людині, коли щось іде не за планом. Наприклад, ваш співрозмовник може запізнитися на онлайн-зустріч, тому що у нього раптово виникли проблеми зі зв’язком. Але ви, найімовірніше, можете подумати, що він проспав (особливо якщо таке траплялося й раніше).

“Така упередженість спонукала багатьох менеджерів посилити контроль за віддаленими співробітниками. Але постійне стеження та недовіра підвищили рівень стресу у командах, які не звикли до розподіленого формату роботи”, — наголошує науковий співробітник Університету Кертіна (Перт, Австралія) Керолайн Найт.

Своєю чергою доцент кафедри поведінкових і соціальних наук в Університеті Гронінгена (Нідерланди) Аніта Келлер додає — коли керівники влаштовують тотальний контроль, співробітники втрачають мотивацію та відчувають себе менш відповідальними за свою роботу.

Експерти дали чотири поради, які допоможуть цього уникнути та вибудувати ефективну комунікацію на “віддаленці”.

Не можна нехтувати особистим спілкуванням

За словами Гарднер, є два основних типи довіри: “довіра компетентності”, яка відноситься виключно до професійних навичок, і міжособистісна довіра, заснована на людських зв’язках. “Якщо ви виконуєте роботу якісно та вчасно, але при цьому проявляєте різкість у спілкуванні, це підриває особисту довіру. Щоб цього уникнути, працюйте у двох напрямках, не нехтуйте особистим спілкуванням”, — говорить вона.

Відразу давайте максимум інформації  

Є також два типи людей, які довіряють по-різному. Перші довіряють доти, допоки з тих чи інших причин у них не виникнуть сумніви щодо вас. А інші довірятимуть вам, допоки не отримають незаперечні докази, що щось пішло не так.

Якщо ви не знаєте, до якого типу належить ваш співрозмовник, перестрахуйтеся та надайте йому максимум інформації відразу, щоб вже на першому етапі не виникло непорозуміння.

Дайте зрозуміти членам команди, що їх ідеї почуті

За словами експерта з нью-йоркського підрозділу PwC, який працює з компаніями зі 150 країн, Бхушан Сетхі, головну роль у встановленні довірчої атмосфери в розподіленій команді грає лідер.

“В умовах віддаленої взаємодії люди, найімовірніше, відчуватимуть себе більш роз’єднаними, — каже Сетхі. — Тому лідерам необхідно давати зрозуміти членам команди, що вони залучені до процесу, їх ідеї почуті. Необхідно відстежувати стресові ситуації та запобігати випадкам вигоряння”.

Зосередьтеся на конкретних KPI та зробіть їх прозорими  

Найт і Келлер, які проводять спільне дослідження щодо впливу пандемії на робочі процеси, добробут співробітників і їх продуктивність праці, зазначають, що корисним для організацій буде створення власних ресурсів для навчання переваг віддаленої роботи, які також зроблять зрозумілими ключові KPI.

“Потрібно зосередитися не на кількості робочих годин або на тому, наскільки швидко співробітники відповідають на повідомлення, а на тому, чи досягаються ключові цілі роботи”, — говорить Келлер.

Раніше Investory News писали, що згідно з дослідженням щодо ставлення до віддаленої роботи компаній YouScan і Ipsos, більшість українців (58% опитаних) негативно сприймають необхідність працювати з дому.

Про те, що тимчасова домашня ізоляція через пандемію коронавірусу — не час для відпочинку, можна прочитати в матеріалі Investory News “КарантIN: Як залишатися в тонусі та управляти дистанційно бізнесом”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram