Соцмережі
22 Серпня 2019
534

Богдан Данилишин: Чи очікується “слабкий” долар?

Судячи із процентних ставок, припливу інвестиції та зростанню економіки, на це можна не очікувати

На фоні укріплення курсу гривні зараз часто запитують про політику «слабкого долара», яку деколи проповідує Президент США Д. Трамп.

Однак, я б не поспішав говорити про політику «слабкого долара», як про щось реально очікуване у доступному для огляду майбутньому. Навіть, незважаючи на те, що Президент Д.Трамп зробив заяву про її бажаність. Світова валютна система – складний механізм з безліччю зворотних зв’язків. І навіть заяви Президента США не особливо сильно на нього впливають. Це підтвердження незалежності грошово – кредитної політики.

Різниця процентних ставок чітко свідчить про те, що немає передумов для ослаблення долара: 2-2,25% ставка ФРС і нульова процентна ставка ЄЦБ, та ще й з очікуванням її можливого зниження до «мінус 0,5%» у вересні.

Крім того, за останні 3 роки прямі і портфельні інвестиції в США від нерезидентів зберігаються на стабільному рівні, в той час, як в єврозону вони істотно скоротилися.

Нарешті, економіка США вже кілька років зростає високими темпами. Наприклад, в першому кварталі цього року – 3,2%, у другому кварталі – 2,1%. Економіка єврозони може лише позаздрити таким темпам зростання – 1,6% в першому кварталі і 1,1% у другому кварталі.

Особливо насторожує ситуація в «економічному локомотиві» ЄС – Німеччині. У другому кварталі німецький ВВП впав на 0,1%.
Як портфельні, так і інституційні інвестори вважають за краще вкладати кошти в країни з більш швидко зростаючою економікою. Саме такою є економіка США. Вкладення в економіку Штатів допускає підвищення попиту на американську валюту, що також не може працювати на ослаблення долара.

Тому думаю, що поки передчасно обговорювати «епоху слабкого долара».

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram