Новини
28 Листопада 2023
293

Очікуємо коливання курсу долара ближче до свят

Прогноз експерта про події на валютному ринку

Минулого тижня гривня на готівковому ринку впевнено зміцнювалася. Що ближче до свят, то значнішими можуть бути коливання валюти, розповіла директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Анна Золотько в коментарі 24 Каналу.

За її словами, найбільше на валюту зараз впливає саме календарний чинник. На її думку, варто враховувати й суттєве пожвавлення споживчого попиту у період традиційного листопадового розпродажу у “чорну п’ятницю”. Саме це відволікло частину гривневої ліквідності від валютного ринку.

“На минулому тижні у понеділок і вівторок курс продажу долара намагався подолати позначку 37,8 грн\$. Наприкінці тижня вартість американської валюти опустилася до 37,5 — 37,55 грн\$. Така курсова динаміка пояснюється зниженням попиту на купівлю валюти з боку населення”, — зазначила Золотько.

Золотько зазначає, що обсяг торгів на ВРУ минулого тижня залишався доволі високим, але водночас відчутно зросла автономність міжбанку. Тож обсяг інтервенцій НБУ скоротився майже на $200 млн, якщо порівняти з позаминулим тижнем, до $522,1 млн.

“Водночас котирування протягом всього тижня знаходилися в діапазоні 36—36,15 грн\$. Цього тижня я очікую на послаблення тренду на зміцнення гривні через помірне зростання попиту на іноземну валюту з боку населення у перехідну дату. На мою думку, найближчі 7 днів коливання будуть в межах діапазону 37,3 — 37,8 грн\$”, — прогнозує Золотько.

Масовані виплати зарплат українцям традиційно посилюють попит і здатні викликати відчутні хвилі курсових коливань.

З іншого боку, останніми тижнями спостерігається пожвавлення конкуренції між банками при продажу безготівкової валюти в межах 50 тис. грн. Фінансові установи потроху знижують вартість долара, що чинить тиск й на готівковий ринок, обмежуючи можливості для спекулятивних атак.

Нагадаємо, у росії проблеми з продажем нафти до Азії, цьому заважають валютні проблеми.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram