Новини
21 Лютого 2022
459

Бізнес Асоціація: Збільшення фіскального тиску на бізнес не сприятиме розвитку країни

Згідно з інформацією, з початку 2022 року бізнес спостерігає значний тиск з боку контролюючих органів

Фото: Jim Urquhart/Reuters

Фіскальний тиск на бізнес, зокрема видобувну галузь, завдає шкоди не лише конкретному бізнесу, але й репутації країни загалом в очах іноземних інвесторів і партнерів. Про це заявили в Європейській Бізнес Асоціації (ЄБА).

Там зазначають, що видобувна галузь має колосальне значення для економічного розвитку держави. Згідно з даними звіту Ініціативи прозорості видобувної галузі, тільки у 2020 році внесок видобувних підприємств у ВВП України становив 190,34 млрд грн, або 4,54% загального обсягу ВВП, а частка у вартості загального експорту всіх товарів і послуг — 4,94%.

Утім, наголошують в ЄБА, з початку 2022 року бізнес відчуває втручання держави у свою діяльність і спостерігає значний тиск з боку контролюючих органів.

Зокрема, йдеться про претензії щодо заборгованості у сплаті рентних платежів.

“Рентна плата у сфері видобування руд металів — це чутливе питання для користувачів українськими надрами, і до початку цього року вітчизняне регуляторне поле дозволяло множинність трактувань бази оподаткування”, — зазначають в ЄБА й додають, що “звинувачувати видобувні компанії в протиправних діях, які на момент їх вчинення такими не були, по суті, незаконно”.

В Асоціації наголошують, що бізнес хоче працювати за чіткими та передбачуваними правилами, мати прозорі та рівні умови для всіх учасників видобувної галузі.

“Звісно, якщо порушення є — за нього потрібно відповідати. Однак, для цього потрібно розробити чіткі правила, аби розуміти, що правомірно, а що — ні. Щобільше, не застосувати нинішні правила до минулого, адже так, імовірно, до всіх можуть виникнути питання”, — йдеться в повідомленні ЄБА.

В Асоціації також нагадали, що згідно з Національною економічною стратегією до 2030 року, природні надра та корисні копалини було визначено фундаментом доданої вартості для зростаючої економіки України. А для стимулювання розвитку видобувної галузі потрібно забезпечити справедливе оподаткування, а також верховенство права та економічну свободу.

Нагадаємо, депутати Верховної Ради України (ВРУ) 344 голосами підтримали у другому читанні законопроєкт №3790 щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях. Затвердженим документом, зокрема запроваджується звітність навіть за суми платежів за викиди двоокису вуглецю.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram