Новини
16 Грудня 2021
664

Верховна Рада: Нові правила прозорості у видобувних галузях

Затвердженим документом, зокрема запроваджується звітність навіть за суми платежів за викиди двоокису вуглецю

Депутати Верховної Ради України (ВРУ) 344 голосами підтримали у другому читанні законопроєкт №3790 щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях.

Документом закріплюються міжнародні Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) від 2019 року.

Зокрема, у законопроєкті уточнено порядок розкриття інформації: затверджено форми звітності, граничний термін подання звітності та обсяг інформації, що підлягає розкриттю.

Документом запроваджується звітність навіть за суми платежів за викиди двоокису вуглецю.

Законопроєкт встановлює, що відомості про середньооблікову кількість працівників мають подаватися з визначенням кількості працівників кожної статі.

Удосконалено термінологію, що застосовується в законі (визначення “добувні галузі”, “проєктна діяльність”, “суб’єкт господарювання, який здійснює діяльність у видобувних галузях”, “угоди про користування надрами”).

Уточнено коло суб’єктів, які провадять діяльність у видобувних галузях та мають звітувати за правилами Закону № 2545-VIII.

Удосконалено порядок формування Багатосторонньої групи з імплементації ІПВГ та перелік її повноважень, передбачається створення спеціального національного секретаріату (який за фактом функціонує вже з 2013 року), який організує роботу Багатосторонньої групи.

Уточнено порядок обрання незалежного адміністратора та його повноваження.

Визначено заходи, які мають прискорити підготовку електронної системи подання та аналізу звітності у видобувних галузях (онлайн-платформи для розкриття даних видобувних галузей) та перехід на електронну звітність.

Врегульовано питання відповідальності видобувних компаній за надання недостовірної інформації.

Як писали раніше Investory News, промислове виробництво в Україні у жовтні 2021 року повернулося до зростання. Після зниження у вересні на 0,7%, показник зріс на 1,4% проти аналогічного періоду минулого року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram