Новини
20 Серпня 2019
847

Без Hello Kitty: Південна Корея активно бойкотує японські товари

А в Токіо не переймаються – для економіки Японії такі протести незначні

Південна Корея розгорнула активну кампанію щодо бойкоту японських товарів, спровоковану дипломатичним конфліктом двох країн, що розпочався в липні цього року після того, як Японія посилила обмеження на експорт до Південної Кореї високотехнологічних матеріалів, що використовуються у виробництві дисплеїв і напівпровідників.

Таке рішення було прийнято на фоні вимог Сеула про виплату компенсацій за примусову працю жителів країни в період колонізації Корейського півострова Японією в 1910-1945 роках. У свою чергу уряд прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе наполягає, що всі питання, які стосувалися примусу до праці, були зняті в 1965 році, коли дві країни уклали угоду, що відновлює дипломатичні зв’язки, повідомляє The Wall Street Journal.

Якщо раніше бойкот торкався лише туристичного сектору та основних брендів, то тепер переріс у прагнення уникнути впливу Японії на країну у будь-якому прояві.

Так, жителі Південної Кореї поширюють в інтернеті списки, в яких запропоновані місцеві альтернативи японським товарам. “У тому числі, іграшкам Hello Kitty, маркам котячого корму та шоколаду”, – пише видання.

Наприклад, замість товарів на мотиви японських аніме, пропонується продукція із зображенням південнокорейського мультиплікаційного персонажа – пінгвінятка Пороро (Pororo), що вдягається в костюм пілота.

“Крім того, південнокорейські дівчата відмовилися брати участь в міжнародному конкурсі краси в Японії. А японські скакові коні не були запрошені на міжнародний захід у Південній Кореї, що запланований на наступний місяць”,– зазначає WSJ.

А ще новий японський мультфільм “Butt Detective the Movie” провалився в південнокорейському прокаті на фоні закликів бойкотувати його. До того ж, жителі Південної Кореї наповнили різні сайти негативними відгуками на нього.

Серед іншого – відмова місцевих кав’ярень Starbucks від продажу японських напоїв, таких як “Матча-Латте”. “А ще південнокорейському блогеру довелося вибачатися перед передплатниками за те, що він вжив японську назву рисових тістечок – mochi, замість корейського ddeok”, – йдеться у повідомленні.

Видання нагадує, що в кінці липня Токіо виключив Південну Корею з “білого списку” країн, експорт в які не підпадає під посилений контроль влади. Сеул відповів Японії аналогічним кроком минулого тижня.

Як зазначив Чун Ву-Йонг, професор Академії корейських досліджень, у даний час рівень купівельної спроможності в Південній Кореї, а також факт наявності достатніх альтернатив японським товарам, дозволяють говорити про те, що “наслідки бойкоту для японського бізнесу будуть відчутними”.

У свою чергу в Токіо вважають, що наслідки південнокорейського бойкоту для економіки Японії будуть незначними. “Попри те, що деякі південнокорейські компанії обходять своїх японських конкурентів, наприклад, Samsung Electronics і Sony, обсяг ВВП Японії в три рази перевищує ВВП Південної Кореї”, – йдеться у повідомленні.

А тим часом активно продовжується торговельна війна між США та Китаєм, що розпочалася у липні-вересні минулого року, коли країни ввели взаємні підвищені митні збори на ряд товарів обсягом імпорту в сотні мільярдів доларів на рік.

Протягом року Дональд Трамп не вгамувався і на початку серпня оголосив про рішення ввести з 1 вересня додаткові мита на китайські товари через провалені переговори між американською та китайською сторонами.

Проте минулого тижня вирішив відкласти введення 10%-го мита на низку товарів, а саме стільникові телефони, ноутбуки, відеоприставки, монітори, деякі іграшки та окремі предмети одягу та взуття, що імпортуються з Китаю, до 15 грудня.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram