Новини
30 Жовтня 2020
857

Автомобілю PAL-V Liberty, що літає, дозволили виїжджати на європейські дороги

Постачання автівок клієнтам розпочнеться не раніше 2022 року – після усіх тестувань та випробувань

Голландська компанія PAL-V (була заснована у 2001 році, а перші прототипи піднялися у повітря у 2012-му), отримала дозвіл від Управління транспортних засобів Нідерландів, яке дозволяє моделі Liberty переміщатися  дорогами загального користування на території ЄС, повідомляє Укравтопром.

Зазначається, що суха маса машини – 664 кг, максимальна злітна – 910 кг. Liberty може взяти на борт двох чоловік. “Експлуатаційні показники аж ніяк не настільки погані, як можна припустити: на розгін з 0 до 100 км/год витрачається всього 9 секунд, максимальна швидкість обмежена на позначці 160 км/год, а запас ходу складає аж 1315 кілометрів”, – йдеться у повідомленні.

Для польоту використовується двигун потужністю 200 к.с. У повітрі гвинтокрила машина може розганятися до 180 км/год, хоча комфортна круїзна швидкість дорівнює 140-160 км/год.

Дальність польоту залежить від злітної маси та складає 400-500 км. При цьому виробник закладає у ці дані ще й можливість проїхати 100-150 кілометрів після приземлення. Місткість паливного бака – 100 літрів. Заправляти можна бензин від АІ-95 і вище.

На перехід у режим польоту та назад потрібно всього 5-10 хвилин, при цьому не знадобиться навіть спеціальний інструмент. А ще цьому ТЗ досить злітної смуги довжиною 330 метрів, так що підійде практично будь-який аеродром.

Наразі PAL-V Liberty не може легально підійматися у повітря. Робота з оформлення авіаційного сертифіката європейського агентства з безпеки Easa стартувала у 2015 році, компанія розраховує отримати його у 2022-му.

“До проведення останніх 150 годин льотних випробувань необхідно заповнити понад 1200 тестових звітів. Після цього розпочнеться постачання клієнтам”, – зазначають в організації.

За даними PAL-V, компанія вже отримала 30 попередніх замовлень на придбання Liberty. Базовий цінник становить $399 тис., а за версію Liberty Pioneer Edition, що на знімках, доведеться віддати $599 тис.

Раніше Investory News писали, що в Uber з’явилася послуга вертолітного сервісу до аеропорту. Вартість поїздки для одного пасажира складає $200-225.

Нагадаємо, влітку минулого року німецький стартап з виробництва повітряних таксі Lilium залучив $35 млн і став компанією-єдинорогом. Тоді оцінка бізнесу перевищила $1 млрд, що зробило його одним із найбільш цінних в авіаційній галузі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram