Новини
21 Квітня 2023
382

Українці розробили ШІ-додаток SharePark

Він допомагає у бронюванні паркування в Європі

Розробники додатка для інвестування Wotan працюють над новим стартапом. SharePark — асистент, який підбирає найкращий варіант вирішення потреб водія, аналізуючи його локацію та потреби за допомогою штучного інтелекту.

Компанія розробляє ряд рішень для водіїв і для власників паркомісць.

Для водіїв — пошук та бронювання паркомісць (муніципальні паркінги, приватні паркомісця), електрозарядних станцій, автомийок, а також сервіси для сплати штрафів, страхування або платних доріг ЄС.

Для власників парковок: можливість здавати паркомісця в оренду погодинно, щодобово, помісячно за допомогою додатку та спеціального пристрою автоматичного блокування місць.

Засновники SharePark — українці Сергій Кравецький, Андрій Варнава, Анна Чічкан та Ростислав Дюжев.

“Будучи в Європі на момент вторгнення, я зайнявся волонтерською діяльністю для нашої армії, і проїхавши понад 30 тис. км за кермом, відчув гостру проблему з паркуванням, яке повторювалося незалежно від міста чи країни. Як і в Україні, в кожній країні існують мобільні додатки для оплати паркування, але немає жодного додатка, який би показував наявність вільних місць з можливістю бронювати”, — розповів Кравецький редактору AIN.UA.

Зараз фаундери проходять програму навчання у “1991 Accelerator”, щоб організувати виробництво бар’єрів. За словами Кравецького, стартап вже має замовлення на 12 тис. одиниць бар’єрів у Болгарії.

“Це національні компанії, та муніципалітети, назвати їх поки не можу. В юридичній площині нас супроводжує Juscutum, опрацьовує європейські нормативи, за якими ми маємо право облаштовувати як муніципальні парковки, так і приватні. Після впровадження пілотного-юридичного проєкту у Болгарії, ми плануємо масштабувати на інші країни ЄС”, — уточнив Кравецький.

Вартість пристрою складатиме від €110 до €250 в залежності від комплектації:

• може працювати на батареях або від електромережі;

• з датчиком присутності авто, попереджає водія про крадіжку;

• керується через мережу 4G, або WiFi;

• на ціну також впливає обʼєми та строки поставки.

Протягом року компанія розвивалася на власні інвестиції команди, отримані від продажу Wotan стратегічному інвестору Treeum, що належить інвестиційному фонду Dragon Capital. Більшість грошей пішла на розробки інфраструктури, логіки та прототипів бар’єрів.

Наразі команда SharePark шукає pre-seed інвестиції у розмірі €200 тис., які необхідні для реалізації стратегій та постачання першої партії бар’єрів.

Реліз додатка SharePark запланований на середину травня 2023. Запис в список очікування на ранній доступ до додатку вже відкритий.
В додатку буде два варіанти монетизації:

• користувач сплачує за паркування, а паркінги віддають до 10% комісії від транзакції;

• користувач купує підписку SharePark (від €2,5-4,5 на місяць в залежності від країни).

“Користувач отримує знижку на муніципальне паркування, паркінги, приватні паркомісця, додатковий функціонал, наприклад здавати своє паркомісце погодинно чи подобово та заробляти на цьому гроші. Також власник підписки отримує доступ до мережі послуг наших партнерів, яку ми зараз розширюємо — страхування, автомийки, електрозарядні станції, оплата доріг, автомобільні салони, автосервіси та інше. Ми ж віддаємо нашу комісію водію у вигляді нижчої ціни ніж на ринку у роздріб. Таким чином, користувач, який купує підписку SharePark за €30 на рік, економить на витратах пов’язаних з авто від €300 на рік”, — розповів Сергій.

Раніше Investory News писали, що випущено посібник з генерації зображень в ШІ.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram