Новини
6 Листопада 2020
873

Аудит Держрезерву виявив багатомільйонні фінансові махінації

Тільки прострочених товарів – на 300 мільйонів гривень

Ревізія Державної аудиторської служби України виявила у Державному агентстві резерву України зникнення тисяч тонн зерна, прострочені продовольчі товари на сотні мільйонів гривень і багатомільйонні фінансові махінації, про це йдеться у повідомленні Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Зазначається, що за результатами перевірок наявності зернових запасів виявлені факти псування зерна (неможливість його подальшого використання навіть для кормів) на суму 35,5 млн грн.

“Причина – недбале та неналежне зберігання без дотримання будь-яких регламентів. Наприклад, терміни зберігання зернової продукції становлять 2 роки, тоді як зерно на держпідприємствах – продукція 2010-2011 років”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, сума виявленого недоліку зерна тільки на одному з підприємств Держрезерву складає 27,9 млн грн. “Слід зазначити, що ця вартість зерна вказана в облікових цінах на момент його закладки. До теперішнього часу сума збитків може бути у декілька разів вище”, – пояснили в Мінекономіки.

І додали, що на підприємствах виявлено товарів продовольчої групи, терміни придатності яких вже давно минули. Таких прострочених товарів, які можуть бути тільки утилізовані, налічується на суму понад 100 млн грн. Також на підприємствах виявлені прострочені товари непродовольчої групи на 200 млн грн.

“Що стосується фінансово-господарської діяльності підприємств Держрезерву, то сума порушень склала 31,4 млн грн. За апаратом Держрезерву виявлені порушення на 1,7 млн ​​грн”, – повідомили в міністерстві.

Ревізія також встановила порушення законодавства при здійсненні державних закупівель без укладення договорів. Наголошується, що матеріали передані до Національного антикорупційного бюро (НАБУ), СБУ та Національної поліції України.

Нагадаємо, Україна цього року оновила рекорд й експортувала 57 мільйонів тонн зернових, що на 6,8 мільйона тонн більше ніж минулого маркетингового року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram