Новини
13 Вересня 2023
430

Аграрії реалізують пшеницю в дунайських портах із шаленими збитками

Втрати становлять до 60%

Обстріли росією дунайських портів спричинили різке зростання вартості доставки агропродукції. Наразі українські аграрії продають пшеницю зі збитком до 60%, заявив член парламентського комітету з аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

“Через обстріли дунайських портів зросла вартість доставки та фрахт, який уже досяг $80-90 за тонну. І зрозуміло, що аграрію ще потрібно довезти (зерно — Ред.) до портів. Зрозуміло, що аграрії отримують копійки та реалізують пшеницю в мінус 50-60%”, — сказав Соломчук 12 вересня під час брифінгу у Медіацентрі Україна.

Він зазначив, що аграріям варто за можливістю наразі не продавати зерно, а дочекатися зростання цін до рівня світових.

До того, як рф почала обстрілювати дунайські порти, вартість фрахту барж становила €18 за тонну, а в середині серпня зросла до €44, стверджував власник і керівник логістично-експедиторської компанії “Теус” Дмитро Казанін.

Обстріли ворогом інфраструктури дунайських портів роблять високоризиковане зберігання зерна на місцевих складах. Тому відвантаження пшениці на експорт переходить на пряму перевалку, пояснила Всеукраїнська аграрна рада. Також через атаки ворога по портах зростає вартість фрахту — експорт морем стає менш прибутковим порівняно з поставками по суші.

“Україна могла б щомісяця експортувати 3 млн тонн зерна через дунайські порти, але тепер такі обсяги вивозити неможливо. До того ж кожне бомбардування призводить до подорожчання фрахту. Постійне зростання вартості фрахту та небажання затоварювати склади роблять Дунай неліквідним каналом збуту”, — зазначили в департаменті “ПУСК”.

Нагадаємо, вітчизняний сир може зникнути з українського ринку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram