Бiзнес Новини
24 Березня 2023
1 838

Apple планує охопити якомога більше глядачів великих екранів

Компанія витрачатиме $1 мільярд на рік на виробництво фільмів

Фото: rudebaguette.com

Apple планує спрямовувати $1 млрд на рік на виробництво фільмів, які виходитимуть у кінотеатрах, і вже звернулася до кіностудії із пропозицією партнерства — спільно випустити кілька фільмів у кінотеатрах уже цього року, повідомляє Bloomberg.

Серед потенційних релізів — трилер Мартіна Скорсезе “Вбивці квіткового місяця” з Леонардо Ді Капріо у головній ролі, шпигунський трилер “Аргайл” Меттью Вона та історична драма Рідлі Скотта “Наполеон”.

Більшість попередніх оригінальних фільмів Apple були ексклюзивними для потокового сервісу або випущені в обмеженій кількості кінотеатрів. Тепер компанія обіцяє показувати фільми у тисячах кінотеатрів протягом місяця.

Попри те, що Apple погодилася на покази в кінотеатрах з метою переграти конкурентів у проєктах, вона також розглядає їх як рекламний майданчик для свого потокового сервісу. Apple TV+ має від 20 до 40 мільйонів передплатників — що менше, ніж у конкурентів Netflix та Disney+.

Під час зйомок кінофільму “Вбивці квіткового місяця”

Apple не має внутрішнього досвіду з випуску фільмів у тисячах кінотеатрів щомісяця, тому вона звернулася до сторонніх дистриб’юторів. Але спочатку компанія має домовитися з потенційними партнерами про комісію за розповсюдження та маркетинговий бюджет. Кіностудії можуть витрачати понад $100 млн на рекламні кампанії для своїх фільмів, а це набагато більше сум, які потокові сервіси спрямовують на просування нових шоу чи фільмів.

Фільм Скорсезе у кінотеатрах випустить Paramount Pictures та братиме понад 10% комісії за прокат. Інші продукти Apple студія поширювати не погодилася.

Apple TV+ витрачає більшу частину свого бюджету на телешоу. Його першим хітом став комедійний серіал “Тед Лассо”, що нині лідирує у списку найпопулярніших оригінальних шоу сервісу.

На фото: кадр із кінофільму “Тед Лассо”

Амбіції компанії зросли після здобуття премії “Оскар” за драму “CODA: У ритмі серця”, яку Apple придбала на кінофестивалі Sundance за рекордні $25 млн і поширила одночасно у кінотеатрах та на TV+. Оскароносний фільм заробив менше ніж $2 млн в прокаті.

Плани Apple сприятимуть розвитку мереж кінотеатрів, які дотепер приходять до тями після пандемії. Продаж квитків залишається приблизно на третину нижче рівня 2019 року, а фінансове становище двох найбільших мереж залишається хитким.

AMC Entertainment Holdings, найбільший у світі оператор кінотеатрів, намагався залучити більше грошей, продавши акції, тоді як його конкурент, Cineworld Group, торік оголосив про банкрутство. Мережі неодноразово звинувачували у своїх бідах нестачу доступних фільмів на студіях, а не відсутність інтересу кіноглядачів до повернення до кінотеатрів.

Amazon, яка придбала Metro-Goldwyn-Mayer, студію, яка знімала фільми про Джеймса Бонда, за $8,5 млрд, планує щорічно знімати від 12 до 15 фільмів, які виходитимуть у кінотеатрах. Paramount, Walt Disney та Warner Bros. Discovery планують наростити виробництво фільмів для кінотеатрів після експериментів щодо розповсюдження фільмів тільки через потокові сервіси.

Єдиним винятком у цьому поверненні до кінотеатрів є Netflix, який хоче, щоб його фільми з’являлися в кінотеатрах та онлайн одночасно або протягом кількох тижнів. Великі мережі кінотеатрів відмовилися від цієї домовленості. Netflix витрачає на оригінальні фільми більше, ніж Amazon чи Apple.

Як писали раніше Investory News, український мультфільм “Мавка. Лісова пісня” зібрала близько 82 млн грн за три тижні прокату.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram