Соцмережі
25 Листопада 2019
609

Алекс Ліссітса: Світове виробництво м’яса зменшилося на 4%

Основна боротьба йде за китайський ринок

Чи винні свині у тому, що 2019 р. видався специфічним в плані розвитку світового м’ясного виробництва? Частково так!

У звіті Міністерства сільського господарства США (USDA) зазначається, що вперше за останні роки виробництво м’яса у світі впало на 4% . Проте і 2020 рік не стане легшим для світової індустрії м’яса і навряд чи галузь зможе підняти виробництво до колишніх рівнів.

Така тенденція склалася під впливом африканської чуми свиней. Зокрема, це надто відчуває азіатський континент. І насамперед найбільший виробник і споживач свинини у світі — Китай. У країні після багатьох десятиліть росту, у 2020 р. очікується просідання ринку майже на 16%. А це спричинить суттєві зміни, як споживання, так і виробництва свинини у світі загалом.

Якщо у 2018 р. китайці виробили 54 млн т свинини, то у 2020 р. прогнозується виробництво на рівні 35 млн т. А це суттєво менше, ніж вони готові споживати. Відповідно, якщо знижується виробництво, піднімаються ціни. Так, якщо у березні 2019 р. у Китаї можна було придбати свинину за 2,3 євро за кг живої ваги, то нині маємо 5 євро за кг живої ваги.

Хто виграє від кризи АЧС у Китаї?

Насамперед Європейський союз, адже він є одним із найбільших виробників м’яса свинини у світі із загальним виробництвом 24,5 млн т на рік. Оскільки Китай наступного року планує імпортувати до 20% від загального споживання то, очевидно, що мова йтиме про імпорт 8 млн т м’яса протягом 2020 р.

Якщо подивитися на світову карту, то, наприклад, 82 млн німців споживають за рік 7 млн т свинини. При цьому уявіть собі різноманіття німецьких страв, ніжки, реберця і тд. Це означає, що ринок свинини під впливом китайського фактору наступного року буде суттєво змінений.

Ну, і звісно це призведе до підвищення глобальних цін. Якщо взяти Європейський союз, то насправді у більшості країн ЄС скорочувалося виробництво свинини, особливо це стосується східноєвропейських країн — Польщі, Румунії, Болгарії, де скорочення маємо на рівні 5-7%. Єдина країна ЄС, де спостерігалося підвищення виробництва свинини, це Іспанія і то за рахунок нарощування виробництва знаменитого іспанського хамону, який б’є рекорди з продажів по усьому світу.

Сподіваються на доступ до китайського ринку і бразильці. У країні виробляють 4 млн т свинини, з яких 1 млн т — надлишок. Вони, ймовірно, і підуть на китайських ринок, але все ж таки їм доведеться поборотися за цей ринок з іншими конкурентами. Цими конкурентами є Канада та США.

США, починаючи з 2014 р. і донині, збільшили виробництво свинини на 20% — до 13 млн т, з яких 3 млн т у них надлишків, які треба буде викинути на світовий ринок. Оскільки Китай і США на сьогодні не дуже в дружніх відносинах, думаю, їм важко буде закріпитися на китайському ринку.

Проте американці доставлять свою свинину в інші країни азійського ринку, які також потрапили під вплив АЧС. Це — Корея, В’єтнам, Тайланд, Лаос та Філіппіни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram