Новини
15 Квітня 2019
999

Акціонери Facebook хочуть відправити Цукерберга у відставку

На безпеку голови Facebook і членів його сім’ї минулого року було витрачено $22,6 млн

Фото: stuff.co.nz

Декілька акціонерів компанії Facebook знову запропонували обговорити в ході щорічних зборів акціонерів питання щодо усунення Марка Цукерберга з поста голови ради директорів і зміні структури компанії. Про це стало відомо із заяви компанії на сайті Комісії з цінних паперів і бірж США.

За даними видання Business Insider, компанія повідомила комісію з цінних паперів і бірж про проведення щорічних зборів акціонерів 30 травня і підтвердила пропозиції інвесторів, які будуть винесені на голосування.

Як говориться в офіційному повідомленні, генеральний директор Facebook Марк Цукерберг головує в раді директорів з 2012 р. Право володіння акціями подвійного класу надає йому приблизно 60% голосуючих акцій, залишаючи раді навіть за наявності одного незалежного директора обмежену можливість контролю над владними повноваженнями Цукерберга.

“Дана обставина послаблює керівництво Facebook і функцію нагляду за його правлінням”, – вважають акціонери.

У документі також наголошується, що генеральний директор, який одночасно головує в раді директорів може надавати надмірно сильний вплив на раду та її порядок, послаблюючи контроль над правлінням.

“Розмежування посад голови та гендиректора пом’якшує гостроту такого конфлікту інтересів, а обрання незалежного голови забезпечує чіткий поділ повноважень між генеральним директором і іншими членами ради”, – пояснюється в документі.

У ньому нагадується, що подібна ідея виносилася на розгляд Facebook неодноразово. Так, у 2017 р. пропозиція набрала 51% поданих голосів, якщо не враховувати голоси 13 членів керівництва і ради директорів компанії.

“Відмова залишити Цукербергу лише пост гендиректора призвів до скандалу з Cambridge Analytica, обміну даними з китайською Huawei, поширенню сфабрикованих новин і втручанню ззовні у вибори в США 2016 р.”, – вважають автори пропозиції.

Як відомо, британській компанії Cambridge Analytica вдалося зібрати особисті відомості десятків мільйонів користувачів Facebook з метою розробки алгоритму аналізу політичних уподобань виборців. Як розповіли виданню колишні співробітники організації, створений алгоритм полегшував розсилку користувачам політичної реклами з метою здійснення впливу на їх вибір.

Цукербергу довелося виступити на двох слуханнях в Конгресі США. Підприємець запевнив американських законодавців у тому, що надалі в соціальній мережі будуть дбайливіше поводитися з персональними даними.

Фото: Michael Short/Bloomberg

Також, в документі йдеться і про забезпечення безпеки Цукерберга і членів його сім’ї, на яке в минулому році було витрачено в цілому $22,6 млн.

Всю цю суму Цукерберг, офіційна зарплата якого становить один $1 в рік, отримав в якості компенсації від компанії. У документах вона проходить за статтею “інші компенсації”. У Facebook зазначають, що компанія компенсує витрати, які несе Цукерберг, виконуючи свої обов’язки.

Виплачена Цукербергу сума складається із загальних витрат на безпеку ($10 млн), витрат на перельоти приватними літаками ($2,6 млн), а також додаткової компенсації на безпеку Цукерберга і членів його сім’ї в розмірі $10 млн, з якої він повинен заплатити податки.

Нагадаємо, Facebook планує створити власну криптовалюту. На реалізацію задуму компанії необхідно залучити $1 млрд інвестицій від венчурних фондів.

Також, компанія розглядає питання прокладання підводного оптоволоконного кабелю навколо Африки. У Facebook впевнені, що це дозволить залучити нових користувачів у соціальну мережу.

На початку квітня вартість акцій Facebook зросла до семимісячного максимуму у $174,22. Ринкова капіталізація компанії збільшилася з грудня на $140 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram