Новини
4 Березня 2019
1 011

Єврокомісія схвалила угоду Wintershall та DEA

Компанія може стати найбільшим нафтогазовим гравцем у Європі. Потенціал синергії від злиття оцінюється у €200 млн

Єврокомісія схвалила створення спільного підприємства між нафтогазовими “дочками” німецького концерну BASF (Wintershall) та LetterOne Михайла Фрідмана (DEA), повідомляє Інтерфакс з посиланням на заяву ЄК, поширену в Брюсселі.

“Відповідно до Регламенту ЄС про злиття, Європейська комісія схвалила створення спільного підприємства Wintershall DEA компаніями LetterOne Holdings of Luxembourg та ​​BASF S.E.”, – йдеться в повідомленні.

Ще у 2017 р. BASF та LetterOne підписали протокол про намір, що передбачає злиття їх нафтогазових “дочок” Wintershall і DEA. BASF буде володіти 67% звичайних акцій, а LetterOne – 33% акцій Wintershall DEA, що відповідає вартості видобувних активів компаній. Для обліку вартості газотранспортних активів Wintershall на користь BASF будуть випущені привілейовані акції. Не пізніше трьох років після закриття угоди і до приведення IPO вони повинні бути конвертовані у звичайні акції Wintershall DEA. У результаті, частка BASF в СП зросте до 72,7%, зазначають у агентстві.

Процес об’єднання двох німецьких нафтових компаній – Wintershall та DEA – призведе до скорочення близько чверті персоналу: 1 тис. з 4,2 тис. чоловік нинішнього штату обох компаній. Майже 800 місць буде скорочено в Німеччині, ще 200 – у Норвегії. У ФРН більше половини скорочень торкнеться головних офісів у Касселі та Гамбурзі. Компанії оцінюють потенціал синергії від злиття у €200 млн.

У 2017 році сумарна виручка Wintershall та DEA складала €4,7 млрд, EBITDA – €2,8 млрд, чистий прибуток – €740 млн. У 2017 р. видобуток вуглеводнів Wintershall та DEA склав близько 210 млн барелів нафтового еквіваленту, або 575 тис. барелів на добу. Як очікують учасники угоди, у 2021-2023 роках СП зможе вийти на видобуток у 750-800 тис. барелів на добу.

За даними агентства, LetterOne, куди Михайло Фрідман та його партнери по “Альфа-груп” внесли кошти від продажу частки в ТНК-ВР, купила DEA у концерну RWE в 2015 році. Wintershall боролася за покупку DEA, але поступилася LetterOne.

Раніше Investory News повідомляли, що російський бізнесмен українського походження, співвласник “Альфа-Банк Україна” та засновник львівського Leopolis Jazz Fest (до 2018 року Альфа Джаз Фест) Михайло Фрідман стане співінвестором будівництва газопроводу “Північний потік-2”.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram