Новини
21 Червня 2022
697

Засновник WhatsApp таємно допомагає українцям

Ян Кум переказує гроші через благодійні організації

Засновник WhatsApp українсько-єврейського походження Ян Кум пожертвував на допомогу українцям десятки мільйонів доларів. Зокрема, на його кошти діють навіть деякі гуманітарні програми, спрямовані на підтримку України та переселенців в Європі, повідомляє Forbes.

Згідно з податковими деклараціями, у 2019–2020 роках фонд сім’ї Кум пожертвував близько $17 млн організації European Jewish Association. В той час вона розпочала благодійну програму з надання житла, їжі та одягу біженцям, яким довелося тікати від війни. Так, майже весь бюджет програми на 2019 рік був закритий Яном Кумом.

Крім цього, бізнесмен виділив приблизно $140 млн 70 благодійним організаціям у США, Східній Європі та Ізраїлі.

Фонд Кума також пов’язують з Federation of Jewish Communities of the CIS. Організація отримала від Яна $10,6 млн. На початку повномасштабної війни у 2022 році вона сформувала великий парк автомобілів швидкої допомоги для евакуації із зони ведення бойових дій в Україні.

Невідомо, чи продовжував Кум робити пожертви у 2021 році й пізніше. Його фонд та організації, що отримували кошти, проігнорували запит журналістів. Деякі повідомили про заборону публічно визнавати Яна Кума філантропом.

Через секретність благодійних внесків, особистість Кума як філантропа за останні кілька років залишалася майже непоміченою. Однак податкові декларації показують, що бізнесмен, статки якого оцінюються від $9,8 до 13,7 млрд, нишком міг стати одним із найвпливовіших донорів єврейських організацій у світі.

Ян Кум — підприємець українсько-єврейського походження. Уродженець Фастова, Кум переїхав з батьками до Штатів, де разом із Брайаном Ектоном створив додаток WhatsApp.

Нагадаємо, що Українська кіберармія зірвала виступ путіна на економічному форумі. За тиждень було здійснено понад 400 атак російських онлайн-ресурсів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram