Новини
22 Вересня 2020
803

За день статки найбагатших людей світу скоротилися на $23 мільярди – проте, не у всіх

Через падіння фондових ринків США та Європи найбільше постраждав власник Louis Vuitton

У понеділок, 21 вересня, сумарний статок дев’яти з топ-10 найбагатших бізнесменів світу зменшився на $22,9 млрд, а ближче до 19:30 за київським часом падіння сповільнилося до $18,3 млрд, про це свідчать дані рейтингу Forbes Real-Time, який оновлюється у режимі реального часу.

Причина – падіння фондових ринків, повідомляє Forbes. Найсильніше капітал скоротився у власника Louis Vuitton і найбагатшого бізнесмена Європи Бернара Арно – станом на 19:00 годину втрати становили $5,5 млрд.

Через падіння ринків Арно поступився другим місцем у списку Forbes колишньому главі Microsoft Біллу Гейтсу – його статки зменшилися на $1,7 млрд. При цьому статки лідера списку, гендиректора найбільшого у світі інтернет-магазину Amazon Джеффа Безоса, зменшилися на $3,8 млрд.

До першої п’ятірки антилідерів дня також входять інвестор Воррен Баффет (втратив $3,4 млрд) і глава Facebook Марк Цукерберг (мінус $2,6 млрд). “Цукерберг теж втратив одну позицію у рейтингу Forbes: його обійшов глава Tesla, який став четвертим: капітал Ілона Маска скоротився на $1,9 млрд”, – йдеться у повідомленні.

Єдиним мільярдером з топ-10 рейтингу Forbes, у якого статки в понеділок активно зростали, став голова ради директорів Oracle Ларрі Еллісон. Його капітал збільшився на $790 млн. Напередодні Oracle повідомила, що поряд з Walmart отримає 20% в новій компанії, яка буде управляти бізнесом відеосервісу TikTok, і президент США Дональд Трамп заявив про схвалення угоди.

Ринок падає. У понеділок знижувалися всі основні фондові індекси. Dow Jones (включає найбільші за капіталізацією компанії США) знизився на 2,76%, індекс S&P 500 – на 2,13%. “Технологічний” індекс біржі Nasdaq – на 1,1%.

Зазнала зниження й дохідність 30-річних держоблігацій США – на 0,27%. “Це означає, що на них збільшився попит – інвестори намагаються підстрахуватися більш надійними активами. Падіння європейських акцій виявилося найсильнішим з 11 червня”, – наголошує Bloomberg.

Вартість акцій досягла мінімального рівня за два місяці через чимраз більші побоювання щодо посилення пов’язаних з коронавірусом обмежень і розслідування міжнародної групи журналістів про підозрілі транзакції найбільших банків на суму понад $2 трлн, повідомляє Bloomberg.

S&P 500 знижувався четвертий день поспіль. “Це найтриваліший цикл з лютого”, – наголошує Bloomberg. При цьому акції JPMorgan і Bank of America подешевшали на 4% кожен, Citigroup – на 3%, а папери стартапу Nikola – відразу на 19% після повідомлення про відставку засновника, якого звинуватили в обмані клієнтів, партнерів та інвесторів.

Побоювання нових карантинних обмежень вдарили по компаніях, які більше за інших схильні до ризику: наприклад, авіакомпанії Southwest Airlines і Delta Air Lines знижувалися на 7,1% і 8,9% відповідно. Apple, Microsoft і Amazon у понеділок знижуються приблизно на 1,5%. За місяць акції Apple втратили 18% вартості, акції Microsoft – 12,5%, а Amazon – 16,3%.

“Зниження вартості акцій – ще один штрих до похмурого для Уолл-стріт вересня”, – зазначає CNBC. Загалом за останні тижні S&P 500 втратив понад 7%, а Dow Jones – понад 6%, Nasdaq і зовсім понад 10,3%, у порівнянні з 21 серпня.

Нагадаємо, за останній рік сукупний статок усіх учасників рейтингу 400 найбагатших американців за версією Forbes зріс на $240 млрд. Однак не всім його учасникам вдалося стати багатшими. Лідери падіння – легендарний “Оракул з Омахи” Воррен Баффет, вдова Стіва Джобса, ветеран американської нафтогазової галузі Гарольд Хемм та інші великі бізнесмени й інвестори.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram