Новини
16 Липня 2021
667

За 15 днів в Україні укладено 774 угоди купівлі-продажу землі

За сумарною площею проданих земельних ділянок лідирують Полтавська, Харківська, Вінницька, Київська та Дніпропетровська області

З часу запуску ринку землі з 1 липня і станом на 15 липня в Україні проведено 774 земельні транзакції на раніше заборонені до продажу ділянки с/г призначення, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Верховній Раді в п’ятницю, 16 липня.

“Уже 15 днів українці можуть вільно розпоряджатися своєю власністю. Це означає, що конституційне право громадян більше не буде порушуватися”, — підкреслив глава уряду.

Він нагадав, що в середу уряд ухвалив постанову, що дозволяє аграріям отримувати кредити на портфельній основі для покупки землі сільгосп призначення.

“Урядом також були введені інші заходи підтримки малих господарств: виплата 5 тис. грн на гектар новоствореним господарствам, 5 тис. грн на одну корову на рік, можливість замовити консультаційні послуги до 36 тис. грн, які держава компенсує; відшкодування 90% єдиного соціального внеску для малих сімейних ферм”, — зазначив прем’єр-міністр.

Своєю чергою Міністерство аграрної політики та продовольства навело на сайті в п’ятницю дані, згідно з якими на 16 липня укладено 880 угод купівлі-продажу раніше підмораторної землі загальною площею 1,15 тис. га. За сумарною площею проданих земельних ділянок лідирують Полтавська область з показником 219,7 га, Харківська (179,7 га), Вінницька (94,8 га), Київська (90,3 га) та Дніпропетровська (73,0 га) області.

Мінагрополітики додає, що з моменту відкриття земельного ринку від нотаріусів надійшло 4,16 тис. заявок на доступ до Державного земельного кадастру з метою онлайн-перевірки законності купівлі земельних ділянок. З них 3,72 тис. узгоджені, 0,1 тис. перебувають в черзі на розгляд, 0,47 тис. відмовлено в доступі. Всього в країні налічується понад 6 тис. нотаріусів.

Як відомо, ринок земель сільськогосподарського призначення почав працювати 1 липня. На першому етапі реформи купувати й продавати земельні ділянки зможуть лише громадяни країни. Одна фізична особа зможе мати в розпорядженні не більше 100 га.

Право купувати землю сільгосппризначення 1 січня 2024 року отримають юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, при цьому кінцевий бенефіціар одного або декількох юросіб зможе консолідувати через них сукупно не більше 10 тис. га.

Нагадаємо, СEО “Advance Finance Alliance”, адвокат, член ради “Advance Finance Fund” Наталя Коновал розповіла Investory News про особливості придбання землі, її ціноутворення та юридичні моменти. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram